ZA BOLJE VARENJE: TINKTURA OD ČILI PAPRIČICE

by | 28.07.2021

 Korisna kod simptoma prehlada, migrena, alergija, crvenila, gojaznosti, zubobolje i artritisa

 

Tinktura od kajenske paprike, po receptu dr Šulca, pomaže organima za varenje, korisna je kod simptoma gripa, migrena, alergija, crvenila, gojaznosti, zubobolje i artritisa.

Ne koristite ljutu već kajensku papriku koja je najpoznatija vrsta čili paprike, a uzgaja se najviše u Indiji i Južnoj Americi. Mleveni čili je dvadeset puta ljući od obične paprike! Ljutina čilija obrnuto je proporcionalna veličini plodova, pa su tako najmanje papričice najviše ljute.

 Potrebno je:
– Prah kajenske paprike
– Nekoliko svežih papričica
– 50-procentni alkohol
– Staklena tegla zapremnine 1 litar
– Rukavice

 Priprema:
Stavite rukavice (radi ljutine iz čilija). 1/4 tegle zapremnine 1 litra napunite prahom kajenske paprike. Prelijte sa dovoljno alkohola da prekrije prah.  Sameljite nekoliko celih svežih papričica s dovoljno alkohola da dobijete smesu nalik umaku. Dodajte tu smesu u teglu tako da napunite 3/4 tegle. Zatim ispunite teglu do kraja alkoholom i zatvorite je. Protresite je više puta tokom dana. Ostavite tinkturu mesec dana, zatim sadržaj procedite kroz gazu u tamnu bocu.
 Želite li “super jaku” tinkturu procedite nakon 3 meseca.
Bocu dobro zatvorite i stavite na tamno i suvo mesto. Traje neograničeno.
Kajenska paprika može biti korisna i kod mnogih tegoba. Ima antigljivična svojstva i dobra je prevencija nastanka gljivičnih patogena.
Podstiče stvaranje želučanih sokova, a takođe olakšava i smanjuje gasove u crevima.
Ima i antikancerogeno delovanje te se posebno preporučuju obolelima od raka pluća i pušačima. Veruje se da kapsaicin iz kajenske paprike pomaže u sprečavanju razvoja tumora izazavnih duvanom, a slični rezultati zabeleženi su i kod raka jetre.
Korisna je i kod želudačnih tegoba, simptoma gripa, migrena, alergija, crvenila, gojaznosti, zubobolje i artritisa.