BELI LUK "NE VOLI" ASPIRIN, BRUFEN KORTIKOSTEROIDE

by | 27.09.2021

Kako da pravilno kombinujete hranu i lekove

Nije mali broj onih koji, u želji da se izleče ili očuvaju zdravlje, uporedo sa uobičajanom hranom koriste i lekove i dodatke ishrani. Pritom, ne razmišljaju o tome da postoji međusobna “netrpeljivost” i da loše kombinacije mogu da prouzrokuju štetne posledice

Koje su loše kombinacije?

Opšta je preporuka da pacijent, ako nema probleme sa digestivnim traktom kao što su gastritis ili čir na želucu, lekove koristi sat vremena pre jela ili dva sata posle obroka. Na taj način izbegava mogućnost loše interakcije leka i hrane.

ANTIBIOTICI – Prvi na listi lekova koji izazivaju štetne interakcije. Na primer, tetracikline (dovicin, doksiciklin) ne bi trebalo koristiti sa mlekom i mlečnim proizvodima, jer kalcijum umanjuje njihovo delovanje. Nije poželjno čak ni da se sa antibioticima piju probiotički jogurti, bez obzira na to što obiluju “prijateljskim” bakterijama. Osim toga, ako pijete tetracikline, nemojte da koristite preparate gvožđa jer usporavaju apsorpciju antibiotika, a samim tim i delovanje.

BAKTRIM – Ne bi trebalo da se pije posle voća, već sa mnogo tečnosti.

IBUPROFENI (BRUFEN), nesteroidni antireumatici – Ne bi trebalo da se kombinuju sa alkoholom i duvanom, ni sa kortikosteroidima jer mogu da iritiraju digestivni trakt, posebno želudac. Rizik za zdravlje je veći ako se uporedo koriste sa antikoagulantima, beta blokatorima, diureticima i lekovima za kardiovaskularni sistem. Sa njima je rizično da se upotrebljavaju i acetilsalicilni lekovi (andol, aspirin) jer može da dođe do vaskularnih komplikacija.

LEKOVE PROTIV ČESTIH STOLICA, antidiuretike (loperamid) – Nije preporučljivo piti sa antibioticima i sedativima.

ŠUMEĆE TABLETE, posebno u većim dozama, ne preporučuju se onima sa povišenim krvnim pritiskom jer čine da bude još viši.

PREPARATI GLUKOZAMINA, koji se koriste u slučaju oštećenja zglobova, ne bi trebalo da se kombinuju sa antikoagulantom varfarinom, niti ako bolujete od dijabetesa jer izazivaju hiperglikemiju.

IMUNOSTIMULATOR KOENZIM Q10 “ne trpi” statine, lekove koji se koriste da se smanje nivo holesterola u krvi i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Stariji češće od ostalih upotrebljavaju laksative i umesto njih čajeve od sene ili lanenog semena. U slučaju da ih koriste neposredno pre ili posle lekova, smanjuju mogućnost da se dobro apsorbuju jer se ubrzano prazne creva. Osim toga, i preparati za mršavljenje, čajevi i supstance koji ograničavaju apsorpciju masti (kitosan) smanjuju delovanje lekova jer ili ubrzavaju njihovu “distribuciju” ili ih kao sunđer upijaju.