SLATKO OD ŠUMSKOG PILETA

by | 28.09.2021

 Jedna od sestara Matić podelila je sa nama recept za neobično slatko od gljiva

– Ove godine slatko sam pravila sa šećerom, mada se nadam da ću ga za sledeću godinu usavršiti i industrijski šećer zameniti sušenim voćem, kako bih zadržala slatkoću i gustinu a poboljšala kvalitet.

Elem, pre nego što počnete sa pripremom, neophodno je prvo oprati i očistiti pečurku, naročito sa gornje strane, na kojoj ponekad umeju da se zadrže delići kore drveta sa kojeg ste je brali. Zatim, vrlo je važno, staviti da se blanšira u ključaloj vodi dvadeset minuta. Tu vodu kasnije odliti.

Sastojci: Kilogram šumskog pileta, pola kilograma šećera, limun, vode da oblije pečurke.

Priprema: Nakon što ste pečurku prokuvali u ključaloj vodi, odlijte je i nalijte hladnu. Promenite hladnu vodu nekoliko puta kako bi se pile potpuno ohladilo. Zatim ga isecite na kockice veličine 1x1x1cm.

Naseckanu pečurku, limun sečen na kolutove, šećer i vodu sjedinite i stavite da se kuva dok ne dobijete željenu konzi­stenciju. Proveravate gustinu tako što malu količinu tečnosti sipate na tanjir i sačekate da se ohladi. Ako nakon povlačenja prstom ili kašikom po sredini tanjira ostane trag, slatko je spremno. Ako se trag brzo izgubi, potrebno je još ukuvavati.

Slatko se zatim sklanja sa ringle i tek sutradan se sipa u sterilisane (100oC/30 min) i vruće tegle.

Foto: Vesna Matić u berbi gljiva, porodična arhiva