NAJBOLJE BILJKE ZA TRUDNICE

by | 26.09.2021

Mučnina, nagon za povraćanjem i opstipacija mogu se ublažiti

 

Trudnoća i period dojenja su najosetljiviji u životu žene, kada posebnu pažnju treba obratiti ne samo na upotrebu lekova, nego i na primenu biljnih preparata.  

Iako su ti preparati prirodnog porekla, moramo da budemo oprezni i svesni da i biljni lekovi, kao i konvencionalni, mogu da izazovu neželjene efekte i štetne posledice po zdravlje majke i fetusa.

Najsigurnije je, ako nema podataka o bezbednoj pri­meni neke biljke ili biljnog preparata tokom trudnoće i dojenja, da izbegnete njihovo korišćenje u ovom periodu.

Za neke biljne lekovite proizvode postoje klinički podaci o bezbednosti primene, ali i za njih važi pravilo da se ne koriste bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Ehinacea – Bezbednost upotrebe preparata ehinacee pokazana je u kontrolisanoj kliničkoj studiji. Ipak, Komitet za biljne proizvode Evropske agencije za lekove doneo je preporuku da se preparati na bazi sveže ehinacee ne smeju primenjivati bez saveta lekara.

Kantarion – Iako proizvodi na bazi kantariona spadaju u najčešće korišćene biljne preparate, naročito za lečenje blage depresije, tek nedavno je urađena studija o bezbednosti njegove upotrebe u trudnoći. Studija nije pokazala nikakve neželjene efekte, ali nikako se ne preporučuje korišćenje kantariona u trudnoći i tokom dojenja, bez saveta i nadzora lekara.

 Mučnina i povraćanje

Mučnina i gađenje su veoma česte kod trudnica, a 50-90% ima ove probleme, uglavnom u prvom tromesečju trudnoće i najčešće rano ujutru. Kod nekih trudnica, mučnina i povraćanje su toliko intezivni da dovode do neravnoteže elektrolita, iscrpljenosti i dehidratacije.

Tradicionalno, za smanjenje mučnine koriste se:
koren đumbira
list pitome nane
cvast kamilice
list matičnjaka
list maline.

Ali, klinička efikasnost potvrđena je samo kod đumbira, dok se ostale biljke koriste zbog pozitivnih iskustava.

 Opstipacija

Zatvor je čest problem u trudnoći, ali se obično uspešno rešava promenom načina ishrane. U težim slučajevima, dozvoljava se upotreba “zapreminskih” laksativa, u dogovoru s lekarom. Od biljnih preparata, poželjna je upotreba onih biljaka koje sadrže lokalizovanu sluz. U crevima sluz bubri, pritiska zid creva, povećava zapreminu stolice i pomaže prolazak kroz creva.

Najčešće se za to koriste:
seme lana
seme indijske bokvice.

Napomena:
U trudnoći ne smeju da se koriste la­ksa­tivi. Lekovi koji iritacijom stimulišu pe­ri­stal­tiku creva su kontraindikovani jer mo­gu da izazovu kontrakcije i da odbace plod.

Stimulacija mleka

Mada nijedna studija nije nesumnjivo pokazala da bilo koja biljka može da stimuliše dojenje, neke se tradicionalno koriste jer se smatra da mogu da podstaknu veće lučenje mleka. U narodnoj medicini uobičajeno se koriste:
cvet zove
kora korena pamuka.

Preporuka
Ulje semena noćurka sigurno može da se preporuči jer je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje ulaze u sastav mleka. Preporučuje se dva puta dnevno po pola litre, a mogu da ga koriste i trudnice.

Savet:

Iako se tradicionalno za sti­mu­lisanje lučenja mleka koristi plod konopljike, istraživanja po­ka­zuju da je njen efekat suprotan – primena ove biljke duže od dve ­ nedelje može da dovede do smanjenja mleka čak i prestanka lučenja, ali i preranog uspostavljanja plodnosti žene.