BATAT, SPANAĆ, LOSOS PROTIV LOŠEG RASPOLOŽENJA

by | 15.03.2022

Hrana koja se bori sa depresijom i anksioznošću

Procenjuje se da sezonski afektivni poremećaj (SAD) – sindrom sezonske depresije, pogađa 5% populacije tokom zimskih meseci.

Dok proleće ne učini svoje, i sunce odagna loše raspoloženje,  postoje namirnice koje mogu učiniti da se osećate mnogo bolje na najprirodniji način.

Slatki krompir
Ugljeni hidrati uglavnom imaju svojstvo povećanja nivoa serotonina, hormona koji reguliše naše mentalno raspoloženje (zbog toga tražite špagete ili pomfrit kada se osećate loše). Međutim, važno je odabrati prave ugljene hidrate, jer ćemo u suprotnom videti povećanje naše težine – nešto što će nas vrlo verovatno ponovo ubaciti u stanje depresije! Zato birajte složene ugljene hidrate, kao što su slatki krompir, integralni hleb ili bundeva.

Spanać
Povrće sa velikim zelenim listovima, kao što su spanać i kelj su prava superhrana. Sadrže folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum i vitamin K. Folna kiselina se koristi i u preparatima za lečenje depresije.

Losos
Manje sunčanih dana znači manje mogućnosti da dobijete vitamin D koji vam je neophodan za dobro zdravlje i dobro raspoloženje. Dopunite ga konzumiranje hrane koja ga obezbeđuje, kao što je losos. Ili nekim kvalitetnim suplementom.

Paradajz
Paradajz je veoma bogat likopenom, fitonutrijentom koji na mnogo načina koristi ljudskom telu. Jedan od njih je da likopen pomaže u lečenju depresije. Likopen odlaže ili zaustavlja nakupljanje inflamatornih elemenata u organizmu, što stručnjaci povezuju sa nastankom depresije.

Avokado
Ne samo da je idealan za recepte koji izgledaju veoma zdravo i ukusno kada ih objavite na Instagramu, već i zato što sadrži vitamine B-kompleksa i kalijum, koji povećavaju nivo serotonina i snižavaju krvni pritisak.