ARTRITIS: 5 SAVETA ZA UBLAŽAVANJE SIMPTOMA

by | 05.07.2023

Reumatidni artritis je jedna od najčešćih vrsta asrtiritisa. Pored medikamenata i određene namirnice mogu da vam olakšaju stanje

Artritis prema rečima stručnjaka pogađa oko petinu odrasle svetske populacije. Ova boest može da se drži pod kontrlom i pažljivo biranim namirnicama. Otkrijte šta vam može doneti okalašanje.

Artritis: Bolest od koje mnogi pate

Artritis je širok pojam koji se odnosi na upalu zglobova. Glavni simptomi artritisa su ukočenost i bol u jednom ili više zglobova. Postoji više od 200 različitih tipova artritisa, od kojih se svaki razlikuje po uzroku i načinu lečenja. Jedna petina odrasle populacije pati od nekog oblika artritisa. Češće je kod žena nego kod muškaraca.

Reumatidni artritis: Simptomi i faktori rizika

U ovom teksu bavićemo se najčešćim oblikom artritisa – reumatoidni artritis. On je rezultat napada imunološkog sistema na zglobove, zbog čega se naziva autoimunim poremećajem. Imuni sistem tela napada meko tkivo u zglobovima koje podmazuje i hrani hrskavice. Simptomi ove reumatidnog artritisa

su:

 • Bol u zglobovima
 • Ukočenost
 • Oticanje zglobova
 • Gubitak apetita
 • Umor
 • Anemija
 • Groznica
 • Smanjen opseg pokreta
 • Hronični bol u zglobovima
 • Teško se penjanje uz stepenice
 • Čvronati zglobovi prstiju

Postoji nekoliko faktora rizika koji uzrokuju artritis: Pre svega, ljudi kako stare tako dolazi do pojave simptoma. Prekomerna težina vrši povećan pritisak na zglobove, posebno na kolenima, kičmi i kukovima. Gojaznost povećava rizik od osteoartritisa.

Takođe, osobe koje su imale povrede zglbova skloniji su artritisu. Povrede mogu pogoršati prirodni raspad vezivnog tkiva, što dovodi do veće verovatnoće razvoja artritisa. I na kraju, ali ne manje važno, astritis mogu da izazovu infekcije. Bakterije, gljivice ili virusi mogu zaraziti zglobove i dovesti do upale.

Hrana koja ublažava artritis

1 Omega-3 masne kiseline

Orasi, laneno seme i čia semenke su superhrana bogata omega-3 masnim kiselinama. One u velikoj meri smanjuju upale u telu. Konzumirajte 4 do 5 oraha dnevno i dodajte 1 do 1,5 kašike lanenih ili čia semenki u hranu.

2 Antioksidansi

Antioksidansi smanjuju upalu i bol od artritisa i pomažu u jačanju imunološkog sistema. Namirnice bogate antioksidansima su brokoli, ananas, pomorandže, grejpfrut, jagode, kelj, trešnje i spanać. Osobama koje boluju od artritisa savetuje se da konzumiraju 4 do 5 porcija šarenog povrća i 2 do 3 porcije voća bogatog vitaminima dnevno.

3 Integralne žitarice

Cela zrna su bogata vlaknima; hrana bogata vlaknima pomaže u održavanju telesne težine apsorbujući neželjene masne kiseline u telu. Uključite u ishranu heljdu, ječami ovas kako biste ojačali kosti i dodali više gvožđa i vlakana. Pokušajte da dodate jednu porciju integralnih žitarica barem jednom dnevno.

4 Hrana bogata sulforanima

Sulforani su biljna jedinjenja koji smanjuju upalne procese, a takođe su odlična preventiva teških oboljenja. Sulforani se nalaze u brokoliju, karfiolu i kupusu.

5 Pasulj

Celi pasulj je odličan izvor vlakana, proteina i mikronutrijenata kao što su cink, gvožđe, kalijum i magnezijum. Pasulj jača imunitet, naročoito ako se koriste klice od pasulja.

Izbacite ove namirnice iz menija

Pošto je gojaznost glavni uzrok artritisa, važno je pridržavati se plana zdrave ishrane koji preporučuje nutricionista. Pržena i prerađena hrana, gotova instant hrana, pekarski proizvodi, proizvodi s belim šećerom i rafinisanim brašnom, gazirana pića, crveno meso, alkohol i pečena jaja. Naravno savetuje se prestanak pušenja i izbegavanje alkohola.

Foto: eyepark / gettyimages.com