AKO STE SINOĆ PRETERALI, EVO REŠENJA!

by | 01.01.2022

Ublažite mamurluk uz nezaslađen čaj, tost, supu, baren krompir…

Sadržaj članka

    Ne postoji lek za mamurluk, već samo trikovi da se ublaže njegovi neprijatni simptomi. U fazi trežnjenja alkohol je i dalje u krvotoku, a njegova koncentracija u krvi opada u okviru 24h, koliko maksimalno traje mamurluk. Za to vreme se alkohol metaboliše u jetri i postepeno eliminiše iz organizma.
Kako da sebi pomognete ako ste sinoć preterali?

Pijte puno tečnosti – voda, čaj, sokovi – nadoknađuju izgubljenu tečnost i time utiču na bolje opšte stanje. Najbolje je piti ceo dan nezaslađen čaj, polako, u gutljajima.
Treba jesti – uprkos mučnini i nagonu na povraćanje, male količine hrane će prijati. Posebno slana i kisela jela. Zbog osetljivost želuca ne uzimati previše tešku hranu.
Supa – lagana, ne previše jaka i masna pileća supa će nadoknaditi tečnost i elektrolite, a dati prijatan osećaj u iziritiranom želucu.
Složeni ugljeni hidrati su odlični, jer podižu šećer. Preporučuje se prepečen, tostiran hleb, krekeri, žitarice, baren krompir.
So – Hrana se može dosoliti, ukoliko se oseća potreba za slanim, što je čest slučaj zbog gubitka vode, ali i elektrolita povraćanjem.
U slučaju povraćanja gubi se tečnost, ali i kalijum, koji se lako nadoknađuje sokom od paradajza ili bananama.
Sokovi od voća – posebno limunada ili cežena pomorandža, ali i druge vrste voća. Sadrže vitamine,pre svega vitamin C.
Aspirin – kao lek protiv glavobolje, ali nikako dok se konzumira alkohol, već jutro posle, kada je koncentracija alkohola u krvi smanjena.
Lagana šetnja i boravak na svežem vaduhu, nikakve preterane fizičke aktivnosti nisu poželjne.
Tople kupke – ne previše tople, jer će zagrevanje samo pojačati glavobolju.