REFLUKS KISELINE MOŽE SMIRITI ILI UBLAŽITI ODREĐENA HRANA

by | 01.01.2022
refluks-kiseline-moze-smiriti-ili-ublaziti-odredje_refluks-kiseline-moze-smiriti-ili-ublaziti-odredjena-hrana.png

Hrana koju unosimo u organizam može biti izuzetno važna u sprečavanju refluksa želudačnog sadržaja.

 Gastroezofagealni refluks ili refluks želudačnog sadržaja (GERB), poznat i kao refluks kiseline, čest je medicinski problem koji muči milone ljudi. Međutim, hrana koju unosimo u organizam može biti izuzetno važna u sprečavanju refluksa želudačnog sadržaja.

Refluks želudačnog sadržaja je dugotrajan

Pre svega, trebalo bi imati u vidu da je refluks želudačnog sadržaja dugotrajno stanje. Šta god pojeli, vraća se u jednjak i prouzrokuje neprijatne simptome ili komplikacije. Ovo stanje obično prouzrokuje mišić ili sfinkter na vrhu želuca. Kada postane slab, kiselina se diže i to je taj kiseli ukus koji osećamo u ustima. On može da potraje nedeljama i veoma je neprijatan, što utiče na sam kvalitet života. Problem je posebno čest kod trudnica, jer kod njih postoji veći pritisak na želudac.

Uloga hrane

Ono što jedemo može da ima veliki uticaj na GERB. Postoji duga lista namirnica kojih se možete kloniti, uključujući čokoladu, luk, kiselu hranu i crveno meso. Ali, druga hrana može da pomogne ili barem da ne pogorša ovo stanje.

Zelena salata i celer

Refluks može izazvati gasove, pa preskočite hranu koja to može pogoršati, poput pasulja i suvog voća. Blago povrće, kao zelene salate i celer, zdravo je, niskokalorično, lagano za stomak i neće izazvati gasove.

 Maslinovo ulje

Vašem telu su potrebne masti da bi funkcionisalo kako treba, ali masna hrana može pogoršati simptome GERB-a. Zato ćete verovatno želeti da se klonite putera ili margarina. Umesto toga, probajte zdraviju mast, poput maslinovog ulja.

 Voda

Voda je najbolji izbor napitka, ako imate refluks kiseline. Zaslađena pića mogu da izazovu itiracije, kao i alkohol i kiseli sokovi, dok gazirana pića mogu još više da pogoršaju situaciju.

 Pileće grudi

Prepune proteina, pileća prsa su prilično lako varljiva hrana. Samo skinite kožu i ispecite ih ili propržite.

Đumbir

Ovaj koren može pomoći u smirivanju uznemirenog želuca. Probajte vruć čaj od đumbira, ali bez kofeina, jer on može pogoršati refluks kiseline. Takođe, probajte da žvaćete malo osušenog đumbira, ali prethodno proverite etiketu da biste se uverili da nema puno šećera. To je još nešto što može iritirati refluks.

Komorač

Ima blag ukus sladića i malo kiseline, što može pomoći u smirivanju uznemirenog želuca, koji može biti i uzrok i simptom GERB-a. Možete ga ispeći i poslužiti kao glavno jelo, dinstati kao prilog ili iseći sirov i dodati u salatu.

Integralan (braon) pirinač

Ovo je složen ugljeni hidrat, što znači da mu je potrebno duže varenje nego jednostavnim ugljenim hidratima, poput belog pirinča, peciva ili slatkih napitaka. Dodatna vlakna, u poređenju sa običnim pirinčem, takođe pomažu u smanjenju refluksa želudačne kiseline.

Ovsena kaša

Doručak je pun „mina“ – slanina, ko­ba­sice, palačinke, krofne… mogu sve po­gor­šati. Ovsena kaša je bolji izbor. Ima dosta vlakana, zasitiće vas i dati energiju satima. Ali, pazite na dodatke, jer krem, šećeni si­rup i suvo voće mogu izazvati simptome. Umesto toga, uzmite sveže voće.

Krompir

Pored krompira korisno je komzumirati i šargarepu i repu i paškanat. Puni su zdravih složenih ugljenih hidrata i svarljivih vlak­a­na. Samo ih nemojte kuvati sa lukom ili be­lim lukom, jer mogu podstaći refluks kiseline.