7 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA MUŠKARCE STARIJE OD 50 GODINA

by | 15.08.2023
7-najboljih-namirnica-za-muskarce-starije-od-50-go_7-najboljih-namirnica-za-muskarce-starije-od-50-godina.jpg

Ako želite da saznate kako da posete lekaru svedete na minimum, zavirite u svoju kuhinju

Otkrijte sedam najboljih namirnica koje muškarci stariji od 50 godina treba da dodaju u svoju ishranu i zašto. Ako već ne jedete ove namirnice, nema potrebe da se brinete šta da radite sa njima: imamo savete kako da ih bezbolno uključite u meni.

7 najboljih namirnica za muškarce

Nažalost, kako muškarci stare, povećavaju se njihove šanse za razvoj zdravstvenih problema kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca, visok šećer u krvi, dijabetes i rak prostate. Nijedan od ovih stanja nije neizbežan, naravno, ali životne navike – posebno način na koji jedete – mogu napraviti veliku razliku u tome koliko ćete ostati zdravi.

Rizik od ovih stanja možete smanjiti tako što ćete poboljšati svoju ishranu, fokusirajući se na hranu za koju se pokazalo da jača zdravlje i smanjuje verovatnoću zastrašujuće dijagnoze.

7 naminica za mušakrce od 50+

1 Pečurke

Pečurke „dopunjuju“ jela — čak i vegetarijanska jela — dajući im mesnatiji ukus koji vole mnogi muškarci. Imaju samo oko 20 kalorija po šoljici i sadrže kalijum, koji je od pomoći u neutralisanju efekata natrijuma i snižavanju krvnog pritiska. Bacite malo na salatu ili ih pecite na roštilju.

2 Višnja

Višnje mogu delovati kao antiinflamatorno sredstvo. Naučne studije su dokazale da sportisti koji su pili sok od višanja poboljšati oporavak mišića, inhibirati upalu, smanjili bol i oksidativni stres uzrokovane vežbanjem. Kada prođe sezona višanja, pijte sok od ove voćke jer će vam, između ostalog obezbediti i bolji san.

3 Jaja

Kako muškarci stare, njihova mišićna masa se smanjuje. Jaja su odličan izvor proteina, a to može pomoći u smanjenju mišićne mase. Jaja takođe sadrže lutein, koji može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja oka koje može izazvati slepilo.

Dodajte ih svojoj ishrani: uživajte u jajima za doručak, ručak ili večeru.

4 Bobice

Jagode, borovnice i maline mogu smanjiti rizik od raka, kako tvrde naučnici. Borovnice, na primer, inhibiraju upalu, što može smanjiti rizik od nekih karcinoma. Borovnice nisu jedine bobice koje mogu pomoći u borbi protiv raka. Dijeta koja uključuje smrznute crne maline i jagode inhibirala je rak jednjaka za 30 do 70 procenata i rak debelog creva za 80 procenata, prema studijama. Dodajte ih svojoj ishrani: Jednostavno rečeno, možete direktno grickati bobičasto ili ih dodajte u smuti ili musli.

5 Kefir

Mikrobiota creva – bakterije u našim crevima – nedavno je privukla veliku pažnju naučne zajednice. Ispostavilo se da bi mogli biti ključni za dobro zdravlje, jer su povezani sa načinom na koji naš imuni sistem funkcioniše, kako apsorbujemo hranljive materije, pa čak i kako regulišemo raspoloženje.

Kefir je fermentisano mleko sa prebioticima i probioticima koji mogu pomoći u promovisanju zdrave mikrobiote creva. Probiotici su dobre bakterije, a prebiotici su sastojci hrane koji ih hrane. Kefir pomaže u smanjenju upale u crevima, smanjuje nivo šećera u krvi. Možete ga piti samostalno ili s žitaricama ili u smutijima.

6 Avokado

Kao da vam je bio potreban novi razlog da uživate u njemu: avokado je pun mononezasićenih masti koje su zdrave za srce koje mogu pomoći u održavanju niskog nivoa holesterola. A to je nešto što je muškarcima potrebno dok stare. Osim toga, avokado je takođe povezan sa gubitkom težine i nižim nivoima upale. Dodajte ih svojoj ishrani: Kao i mnoge druge namirnice na ovoj listi, avokado se lako dodaje jelima koja već volite.

7 Pasulj

Ove male sfere proteina nose mnogo koristi za krv koje mogu pomoći u održavanju srčanih bolesti i dijabetesa. Konzumiranje 3/4 šolje pasulja dnevno može smanjiti nivo LDL (lošeg) holesterola za 5 procenata. I to, naravno, može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Dodajte ih svojoj ishrani: Šolja kuvanog pasulja ima otprilike 225 kalorija, 15 g proteina, 13 g vlakana i 1 g masti. To ih takođe čini odličnim dodatkom za salate.

Foto: opolja / gettyimages.com