Glog: Lekoviti jesenji sirup

by | 17.10.2023
Glog: Lekoviti jesenji sirup

Glog je poznat po svojim lekovitim možima. Najčešće koristi u receptima za srce kod blagih stanja, kao što su anksioznost i lupanje srca. Ali je odličan i u slučaju otežanog varenja.

 

Kao i većina biljaka, glog deluje na brojne i složene načine. Međutim, jedan važan faktor je visok sadržaj flavonoida u glogu. Bolest srca je često povezana sa upalom, a pokazalo se da redovno konzumiranje biljaka i hrane bogate flavonoidima smanjuje upalu i oksidativni stres. Osim toga, ova biljke može da olakša probavne tegobe.

Glog donosi olakšanje kod mnogih tegoba

Naučnici su decenijama proučavali glog u vezi sa različitim simptomima srčanih bolesti. U jednoj studiji istraživači su davali osobama sa dijabetesom i koronarnom bolešću 1.200 mg lista i cveta gloga svakog dana tokom šest meseci. Nakon tog vremena, oni koji su uzimali glog pokazali su veći trend prema nižem LDL holesterolu („lošem“ holesterolu) i smanjenoj neutrofilnoj elastazi (enzim koji je, kada je povišen, povezan sa srčanim oboljenjima) od onih koji su uzimali placebo.Korišćena doza u ovoj studiji je bila relativno niska u poređenju sa standardima herbalista, i bilo bi zanimljivo videti efekte većih doza koje češće koriste travari.

Za travare, jedna od najčešćih indikacija za glog je visok krvni pritisak. Neki herbalisti koriste glog pojedinačno, drugi ga kombinuju sa drugim biljem, a travari ga obično predlažu uz zdravu ishranu i redovnu vežbu.

Glog: Recept za lekoviti sirup

Sastojci: 

  • 1 šolja organskih sušenih bobica gloga
  • 2 organska štapića cimeta ili 1 kašičica mlevenog cimeta
  • Organska kora pomorandže
  • Organski lokalni med
  • Domaća rakija

Priprema: Booice, cimet i koru od pomorandže sipajte u telgu od jedne litre. Sipajte meda toliko da pokrije bobice, a ostatak tegle napunite rakijom. Sadržaj tegle treba da bude oko 1/2 bobica, 1/2 tečnosti.

Teglu čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Ostavite da odstoji četiri nedelje, svakodnevno protresite teglu. Nakon tog perioda procedite sirup u čistu bocu. Koristite jedanput dnevno kašičicu do dve sirupa razblaženog s vodom.

Napomena:
Osobe koje uzimaju lekove za srce kao što su digitalis i beta blokatori treba da se konsultuju sa iskusnim lekarom pre nego što uzmu glog. Velike doze lista i cveta gloga mogu izazvati stomačne tegobe kod nekih osoba. Ako se to dogodi, smanjite količinu.
Glog ne treba koristiti kod osoba koje imaju dijastolnu kongestivnu srčanu insuficijenciju.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

ChamilleWhite / gettyimages.com