Čudesna biljka ginko biloba: Jača memoriju i poboljšava cirkulaciju

by | 09.07.2024
Čudesna biljka ginko biloba: Jača memoriju i poboljšava cirkulaciju

Ginko biloba prema istraživanjima poboljšava kognitivne funkcije, koristi se u prevenciji Alchajmerove bolesti i demencije. Takođe, sprečava stvaranje ufrušaka i začepljenje arterija.

Ginkgo biloba je drvo koje je jedno od najstarijih živih vrsta drveća, sa poreklom iz Kine. Njegovi listovi i seme koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini hiljadama godina. Danas se ekstrakti ginka često koriste u obliku suplemenata zbog brojnih potencijalnih zdravstvenih koristi.

Ginko biloba kao lek

Ginko biloba obiluje esencijalnim masnim kiselinama, linolnom i oleinskom, zbog čega poboljšava memoriju i moždane funkcije, naročito u periodima intenzivnih intelektualnih napora, a koristi se i kao prevencija Alchajmerove bolesti i demencije.

Osim toga, sadrži i aktivne komponente – avonoide, koji deluju antioksidativno, terpenoide koji sprečavaju stvaranje ugrušaka i začepljenje arterija, ali i druge komponente koji podstiču cirkulaciju. Zbog toga se može koristiti za tretman većine tegoba koje nastaju kao posledica loše prokrvljenosti, ali je efkasna i u slučaju drugih zdravstvenih poremećaja.

Ginko biloba poboljšava raspoloženje

Ginko sadrži komponentu kempferol koji blokira dejstvo enzima oksidaze čija je funkcija da razlaže serotonin i dopamin, neurotransmitere koji doprinose dobrom raspoloženju. Mnogi antidepresivi deluju na sličan način, ali nisu bez nuspojava. Za bolje efekte, ova biljka može se kombinovati i sa drugim sličnog dejstva, ali uvek uz prethodnu konsultaciju sa stručnim licem.

Ublažava napade migrene

Ova biljka deluje kao prirodni vazodilatator, tj. proširuje krvne sudove, te se pokazala delotvornom i kada je reč o tretmanu glavobolja koje se javljaju kao posledica loše moždane cirkulacije.

Pomaže u slučaju erektilne disfunkcije

Ginko se može koristiti i za tretman ove muške tegobe, s obzirom na to da podstiče proizvodnju azot-oksida, koji pak poboljšava prokrvljenost penisa. Osim toga, može i da pojača lučenje testosterona, naročito u slučaju muškaraca kod kojih je nizak nivo tog hormona uzrokovan depresijom, gojaznošcu ili nesanicom.

Pomaže kod tinitusa

Tinitus ili zujanje u ušima pogađa oko 10% ukupne svetske populacije. Za ovo stanje ne postoji lek, jer može biti izazvano različitim uzrocima, te jedan pristup ne bi bio delotvoran u slučaju svih pacijenata.
Ipak, ginko svakako može pomoći, naročito onim osobama kod kojih je zujanje uzrokovano lošom cirkulacijom. Osim toga, zahvaljujući svom antioksidativnom dejstvu, može popraviti i
sitna oštećenja na nervnim ćelijama i zaštititi mozak od štetnih efekata hipoksije, tj. manjka kiseonika.

Kako se koristi i eventualne nuspojave?

Preporučena dnevna doza ginka kreće se između 60 i 600 mg, a može se uzimati u obliku čaja, tinkture ili tableta. Ipak, pre svake upotrebe poželjno je posavetovati se s lekarom, da bi se izbegao rizik od nuspojava ili kontraindikacija ukoliko se već uzimaju određeni lekovi. Suzdržavanje od korišcenja ginka savetuje se trudnicama, dojiljama, deci, kao i osobama koje su pretrpele određen vid unutrašnjeg krvarenja. Treba imati u vidu da se ginko mora uzimati u kontinuitetu i to preporučeni vremenski period da bi se osetili pozitivni efekti.

OlgaKorica / gettyimages.com