Rujevina štiti jetru, ublažava hemoroide i bori se protiv gljivica

by | 08.01.2024
Rujevina štiti jetru, ublažava hemoroide i bori se protiv gljivica

Rujevina je dar prirode – odlikuje snažnim antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima. Stotinama godina se koristi u narodnoj medicini za ublažavanje mnogih tegoba.

Rujevina je jedna od najpoznatijih biljaka u našem narodu. Botaničari je nazivaju latinskim imenom Cotinus coggygria. Njena popularnost nije nimalo slučajna, jer osim što je veoma lep grm, ima i lekovita svojstva koja mogu biti od koristi svima.

Rujevina je dar prirode

Mnoge biološki aktivne supstance su izolovane iz različitih delova biljke. Ekstrakti i eterična ulja iz njih su široko proučavani zbog njihove sposobnosti da utiču na zdravlje.

Tri glavne grupe jedinjenja kojima rujevina duguje svoja lekovita svojstva su tanini, fenoli i flavonoidi. Među taninima veliki udeo imaju galotanini, koji su derivati galne kiseline, koja je takođe izolovana iz biljke. Flavonoidi su veoma moćni antioksidansi.

Esencijalno ulje je takođe bogato komponentama koje imaju prijatan miris i iz tog razloga se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Glavna supstanca koja je izolovana iz njega je alfa-pinen.

Rujevina je moćan antioksidans i antibakterijski agens

Jedna od najpoznatijih upotreba rujevine je kao antibakterijski i antifungalni agens. Postoje studije koje pokazuju njegovo dejstvo protiv različitih vrsta mikroorganizama kao što su Staphilococcus aureus, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Micrococcus lisodeikticus i gljivica Candida albicans. Pored toga, biljka je snažan antioksidans. Gljivične infekcije na nogama i noktima dobro reaguju na biljne kupke i obloge sa rujevinom.

Pomaže u slučaju gastrointestinalnih tegoba

U narodnoj medicini, biljka se koristi kod gastritisa, čira, zapaljenja creva. Poboljšava regeneracije sluzokože gastrointestinalnog trakta. Internu upotrebu treba obaviti samo nakon konsultacije sa lekarom ili farmaceutom kako bi se utvrdio tačan način primene.

Ubrzava zarastanje rana

Još jedno dobro poznato svojstvo rujevine u tradicionalnoj medicini je za lečenje rana. To je zbog i antiseptičkog i dejstva biljke koja zaustavlja krv. Svojstva zaceljivanja rana možemo objasniti time što neke supstance iz grupe tanina imaju sposobnost interakcije sa kolagenom u koži.

Studija iz 2016. pruža otkriva da tinsktura rujevine dovodi do povećanja nivoa hidroksiprolina (neophodnog za sintezu kolagena) i antioksidativnih supstanci, što dovodi do bržeg zarastanja oštećenog tkiva.

Ublažava  hemoroide

Hemoroidi su stanje koje može izazvati ozbiljnu nelagodnost ili bol. I ovde rujevuna dolazi u pomoć jer pomaže u ublažavanju simptoma kao što su bol i krvarenje.

Biljne kupke se prave tako što se priprema odvar od 1 kašike biljke na 1 litar vode. Biljka se prelije ključalom vodom,  poklopi, ostavi da se ohladi i tek onda procedi. Sipa se u sedeću kupku u kojoj osoba treba da provede 15-20 minuta.

Sprečava pojavu akni

Rujevina se koristi i za borbu protiv akni zahvaljujući njenim antiseptičkim svojstvima. Kašičica biljke se stavi u vrelu vodu kojom se pari lice. Para će raširiti pore, kako bi lakše ušle u kožu lekovite komponenete biljke.

Drugi metod primene decokcije je lokalno na upaljene površine kože. Stoga nije slučajno što je rujevina deo nekih kozmetičkih proizvoda poput losiona koji se nanose ujutru i uveče za čišćenje kože, ili krema za crvenu i upaljenu kožu.

Štiti jetru

Iz tradicionalne kineske medicine znamo da biljka ima hepatoprotektivnu funkciju (štiti jetru). Ova funkcija je takođe predmet opsežnog istraživanja, koja, s jedne strane, ocenjuje efikasnost, as druge strane proučava mehanizme delovanja.

Na primer, kod glodara je pokazano da metanolni ekstrakt rujevine, koji sadrži uglavnom miricetin, značajno smanjuje oštećenje jetre izazvano supstancom pirogalolom.

Jača desni

Rujevina je izuzetno dobro sredstvo za jačanje desni. Pored toga, osvežava dah i poboljšava oralnu higijenu. Preporučuje se mućkanje čajem i kao prevencija  herpesa i čireva u ustima. Ukus je jak i gorak,  zato se nakon mućkanja ispljune.

Ako još niste probali da koristite rujevinu i patite od nekih od navedenih problema, svakako vredi isprobati dejstvo ovog dara prirode, ali tek nakon konsultacije sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Olena Lialina / gettyimages.com