Vez ili pletenina izrađena sopstvenim rukama može da postane moćni talisman

by | 23.02.2024
Vez ili pletenina izrađena sopstvenim rukama može da postane moćni talisman

Drevni narodi su pletenje i vez smatrali magijskom umetnošću. Uplićući niti u čudesne uzorke, pletilje su uplitale u njih i deliće svoje duše. Gotovi predmeti čuvaju energiju osobe koja ih je izradila – to je njen talisman.

 

Ručni rad se ne sme raditi u lošem raspoloženju – predmet se puni lošom energijom. Istina, osobina pletenog aksesoara da upija auru u sebe – može se iskoristiti i na dobrobit. Na primer, uznemireni ste, tužni i nigde ne nalazite mesta ni spokoja. Ispletite neku sitnicu, razmišljajući (i samim tim uplićući misli u petlje) o svojim tugama i nesrećama. Zatim spalite rukotvorinu. Oslobodivši se nje, oslobodićete se i negativne energije.

Ispletite svoj talisman

Da li ste znali da mirno, monotono ponavljanje jednih te istih pokreta pomaže da se smire živci i smanji napetost. U tom smislu, pletenje je slično meditaciji. A gotov, ispleten, predmet pomaže da „svežete“ bolest. Izmučila vas je angina? Omotajte vrat bakinim šalom i izgovorite:„Želim da me ne boli grlo!“ Produvalo vas preko leđa? Povežite se vunenim šalom preko leđa i izgovorite istu mantru. Bolest će se neizostavno povući.

Talisman koji privlači sreću

Postoji zanimljiv ritual magije pletenja koji privlači uspeh i sreću u kuću. Uzmite raznobojnu vunicu (koliko članova porodice – toliko boja) i ispletite neku upečatljivu sitnicu koju mogu koristiti svi ukućani (na primer, „hvataljku“ za vruće posuđe u kuhinji). Stavite je na tri dana u istočni ugao kuće (zona porodice prema feng šuiju), nakon toga je tri puta protresite, izgovarajući:„Drmanje, trešenje, nama sreća, njoj pletenje! Upravo tako!“

Harmonični odnosi

Da sačuvate toplinu u porodičnim odnosima – pomoći će vam ovaj ritual. Ispletite svojoj drugoj polovini šal (ili džemper) crvene boje. Zamislite kako preplićete sudbine – svoju i partnerovu – i izgovorite:„Pletem, pletem, vezujem, nama (vaša imena) sudbu ukazujem.“ Kad završite, operite rukotvorinu i poklonite je mužu.

Čarobni vez

Vez je još jedan magijski vid ručnog rada. Konci upijaju u sebe vaše želje i misli i, preplićući se među sobom, učvršćuju na platnu misaonu poruku. Zbog toga vezeni predmeti postaju moćni talismani i amuleti. Koncentrišući se na motiv koji vezete, vi se usmeravate na dobijanje onog što želite. Vez amuleta je najbolje započeti u periodu rastućeg meseca. Uzmite iglu u desnu ruku, prinesite je usnama i izgovorite:
„Vezi, vezi, meni (vaše ime) sudbinu izvezi. Šav za šavom, dan za danom. Neka tako i bude.“

Zatim odlučite kakav talisman želite da izvezete. Ako na primer želite da se udate – morate izvesti božure. Par ptica, leptira, bilo kojih životinja ili ljudi – takođe slute na pronalaženje druge polovine. Kad maštate o svom stanu, veze se kućica ili vodenica. Izvezeni automobil ili zaprega pomoći će da nabavite svoje prevozno sredstvo.

Oni koji žele da poboljšaju svoj materijalni položaj, trebalo bi da vezu drveće s listovima. Ždralovi simbolizuju zdravlje, a konji – promenu posla. Jedrenjak mami sreću. Da biste se brzo udali – izvezite venčane burme. Veličina izvezenog talismana nije bitna. Možete ga obesiti na zid ili nositi uza se.

Praveći talisman, možete iskoristiti ovu magičnu bajalicu:„Na moru široku stoji ostrvo malo, a na njemu velik kamen leži, i na tom kamenu sedim ja (vaše ime), lepota-devojka, vezilja najbolja, držim iglu šivaću, s udenutim koncem svilenim. Sreću, radost vezem i ljubav prišivam. Upravo!“ Bajalicu očitajte tri puta: na početku, u sredini i na kraju posla.

 

TanyaJoy / gettyimages.com