Kako zadržati strast i romansu nakon 20 godina braka? Evo u čemu je tajna

by | 23.05.2024
Kako zadržati strast i romansu nakon 20 godina braka? Evo u čemu je tajna

Onda su se venčali i živeli srećnu do kraja života… Iako zvuči kao bajka, to zaista može da se desi. Stručnjaci objašnjavaju kako zadržati strast i romansu nakon podužeg bračnog staža. 

 

Nažalost, poslednji decenija samo čujemo o razvodima. „Posle 7 godina srećnog braka, rastali smo se…“, čitamo u vestima. „Razvode se, ali su zajedno već 10 godina…“, čujemo u razgovorima sa prijateljima.

Kako zadržati strast i romansu nakon 20 godina braka?

Šale o tome da ljubav traje tri godine, a strast još manje, više uopšte nisu šale. Ali da li je moguće održati ljubav, toplinu i porodičnu sreću deset, petnaest, pa čak i trideset godina? Šta utiče na vremenske prilike u kući? Evo šta o tome kažu sručnjaci

Kako zadržati strast i romansu nakon 20 godina braka: Saveti stručnjaka

Svađe i pritužbe

Obično to ide ovako. Vaš partner je rekao ili učinio nešto neprijatno. Sa druge strane, izaziva snažnu emocionalnu reakciju. I u ovom trenutku, umesto da istaknem i naznači „Sada se osećam neprijatno. Nemoj to više da radiš, molim te“, potiskuje emocije kako se ne bi još više svađao. Verujte, sama emocija ne nestaje nigde. Čak i tako mali, ali neprijatan trenutak ostaje u sećanju i kasnije počinje svoje razorno dejstvo.

Partner više ne izgleda tako seksualno privlačno. Ne želim više da komuniciram tako često kao ranije. Neke sitnice na koje ranije niste obraćali pažnju počinju da vas nerviraju. Želim da provedem više vremena sama jer se osećam smireno. Sve ovo se ne pojavljuje iz vedra neba u jednom danu.

Važno je i neophodno da naučite da na vreme razgovarate o svojim emocijama i osećanjima, da definišete svoje granice, kako možete, a kako ne možete biti tretirani sa vama. I tek tada će unutra biti vrlo mirno. Neće biti slojeva, nesporazuma i uvreda.

Dijalog

Dijalog između partnera je glavno sredstvo kroz koje se odnosi ne samo grade, već i razvijaju i jačaju. I uopšte, zahvaljujući dijalogu se prevazilaze razne životne krize. Mnogi od nas su odrasli na bajkama, crtanim filmovima i snovima da u životu možete sresti osobu koja će vas razumeti rečju, pola pogleda, pola uzdaha. Ali ovo je velika zabluda.

Kako zadržati strast i romansu nakon 20 godina braka?

Svako od nas je odrastao u posebnoj porodici, gde je postojao drugačiji stil vaspitanja, različiti pogledi, vrednosti i smernice. Čak su i jezici ljubavi svake pojedinačne porodice različiti. Šta mislite kako tako različite životne smernice mogu dovesti do jedinstva i jedinstva duša? Tako je, zahvaljujući dijalogu.

Tamo gde postoji aktivno slušanje – ne samo želja da svoje probleme i iskustva iznesete na svog muža, već iskreno interesovanje da razgovarate ne samo o sebi, već i o njemu. Gde stvarate bezbedan prostor u kome i vi i vaš partner možete da delite najličnije stvari – svoja osećanja, misli, senzacije – i znate da će se čuti. Ovo je ključni momenat – da se čuje, to je ono što stvara snažnu podršku i osnovu za vašu vezu.

Faze odnosa

Mnogi ljudi, posebno žene, vole da se osvrnu na prošlost i žale za onim što se tamo dogodilo. I bilo je romantike, ljubavi, euforije, strasti. I šta sada? I ovde je važno shvatiti da se duge veze uvek sastoje od faza u kojima se jedna zamenjuje drugim. Završava se prva romansa, počinje novi krug upoznavanja. Ovo se završava, počinje nešto drugo. Da, ponekad je gorko shvatiti da stvari neće biti iste kao pre. Ali svaka faza u vezi mora da se završi da bi se nešto počelo

Istovremeno, svaka faza ima svoje prednosti i mane, svoje radosti i svoje poteškoće. Na primer, na početku veze, pored lakoće, prozračnosti i ljubavi, postoji i određeni trenutak neizvesnosti. Hoće li uspeti? Šta nas dalje čeka? I tek u drugoj fazi formiraju se uravnoteženiji, duboki i odrasli odnosi, kada muškarac i žena shvate da žele da budu zajedno i da nastave dalje.

Svaki nova faza je drugačija, ali dublja, bliža, poverljivija i mirnija. Nije dosadno, već mirno. To se može videti čak i u seksualnim odnosima. U početku svaki partner pokušava da ugodi i impresionira. I tek kasnije, sa pojavom poverenja, počinje let fantazije, naglasak na eksperimentima. Pojavljuje se neverovatna senzualnost. A u srcu ovoga, opet, je dijalog.

Postoje dugoročne veze sa ljubavlju, intimnošću, senzualnošću. Ne tri ili pet godina, već koliko dugo zavisi od nas. A ako sa partnerom razgovaramo o svemu, to će samo ojačati našu vezu.

simonapilolla/ gettyimages.com