Zašto je cena manuka meda tako visoka: Otkrijte zašto se ne radi o običnom medu i kako se proizvodi

by | 24.05.2024
Zašto je cena manuka meda tako visoka: Otkrijte zašto se ne radi o običnom medu i kako se proizvodi

Mnogi se pitaju zašto je cena manuka meda tako visoka? Ali, kada vam kažemo kako nastajte i zbog čega po kvalitetu odskače od ostalih vrsta meda, biće vam jasnije. 

Pravi, originalni manuka med nastaje kada pčele oprašuju isključivo manuka cvet. Tada se radi o monofloralnom manuka medu. U slučaju da ove pčele tokom sezone pored ove biljke oprašuju i drugo cveće tada se radi o multifloralnom manuka medu čiji je kvalit nešto slabiji jer ima nižu koncentraciju jedinstvenih svojstava manuka meda.

Zašto je cena manuka meda tako visoka?

Pre svega zbog načina dobijanja manuka meda i da li se radi o monofloralnom ili mulifloralnom medu. Naime, manuka cvet ima veoma kratak period cvetanja – samo 2-6 nedelja godišnje
To znači da pčele imaju samo 12 dana da sakupe nektar manuka cveta i potrebno im je 22 700 putovanja do manuka cveta da skupe nektar za samo jednu teglu meda, što je puno posla u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Cena manuka meda je visoka zbog visokog kvaliteta

Osim kratkog perioda cvetanja, manuka cveće se može naći samo u specifičnim mikroklimama u rodnom Novom Zelandu, često u najizolovanijim brdima i šumama. Ova samonikla biljka vrlo je osetljiva na promene klime i vremena, zagađenje i druge ljudske uticaje. Stoga što je manuka biljka udaljenija od gradskog zagađenja su cvetovi, ali i pčelinje zajednice zdraviji.

Jedinstvene lekovite supstance manuka meda

Ne sadrže svi manuka cvetovi visoke nivoe spojeva jedinstvenih za manuka med, odnosno četiri ključna markera: leptosperina, metilglioksala i DHA i HMF. Dakle, uprkos svom ovom radu na oprašivanju ovog retkog cveta kako bi se stvorio ovaj jedinstveni med, on možda još uvek nema dovoljne koncentracije ova četiri elementa. Zbog toga je važno obratiti pažnju na sistem ocenjivanja prikazan na teglici manuka meda.

Biljka manuka raste samo na Novom Zelandu

Biljka manuka raste samo na Novom Zelandu – za više informacija o proizvodu kliknite na fotku

Sistem ocenjivanja kvaliteta manuka meda

UMF™ sertifikat (Jedinstven manuka faktor), jedini je nezavisno verifikovan sistem ocenjivanja koji meri sva četiri jedinstvena hemijska markera manuka meda i garantuje minimalne nivoe aktivnosti u svakoj tegli. UMF™ također testira prisutnost prirodnog leptosperina, biljnog markera koji identifikuje da je med iz nektara manuka cveta. Nijedan drugi sistem ocenjivanja ne daje jasnu sliku o tome šta dobijate – UMF™ je zlatni standard.

UMF™ 20+ faktor nije četiri puta jači od UMF™ 5+

Logično je da biste mogli pomisliti da UMF™ 20+ ima 33% više razine od UMF™ 15+, ili da dva UMF™ 5+ čine snagu UMF™ 10+, ali to ne funkcioniše tako. Ovi brojevi nisu ravnomerno proporcionalni koncentraciji aktivnih sastojaka.

Na primer, UMF™ 20+ Manuka med ima preko 10x više nivoa metilglioksala (MGO) od UMF™ 5+ manuka meda. Ova tablica uspoređuje nivo metilglioksala u sve četiri ekvivalentne UMF™ ocene, a ovo je njihovo značenje:

  • MGO (Methylglyoxal): Označava jačinu antibakterijske aktivnosti. UMF garantuje prisutnost specijalne aktivnosti Manuka meda.
  • Leptosperin: Sastojak koji se može naći isključivo u nektaru manuka cveta i ne može se dobiti sintetičkim putem.
  • DHA: Ova oznaka u manuka medu odnosi se na dihidroksiaceton, jedinjenje koje je prisutno u cvetovima manuke i koje je odgovorno za jedinstvena svojstva ovog meda. DHA se prirodno nalazi u nektaru cvetova manuke i tokom skladištenja meda, DHA se vremenom pretvara u metilglioksal (MGO), aktivni sastojak zaslužan za antibakterijska svojstva manuka meda. Manuka med mora sadržati više od 70 mg/kg DHA da bi nosio UMF oznaku. Što je viša koncentracija DHA, duži je vek trajanja MGO u manuka medu.
  • HMF: Sastojak  hidroksimetilfurfural pokazatelj da med nije zagrevan (to znači da je sirov med) ili skladišen dug vremenski period.

Ukratko, između delikatnosti manuka cveta, kratkog vremenskog razdoblja u kojem cveta i retkosti visokih koncentracija ključnih sastojaka, može se reći da je manuka med pravo čudo prirode.

Donna Robertson / gettyimages.com