ZA ONE KOJI SU PRELEŽALI KOVID DOBRI SU PIRINAČ, LEBLEBIJE, JOGURT, LUK, GROŽĐE, MED I ZELENI ČAJ

by | 10.08.2022

Prof. dr Vladimir Ilić, fiziolog, objašnjava zašto poliamini imaju važnu ulogu u replikaciji koronavirusa i, shodno tome, koju ishrani treba forsirati, a koju redukovati

 

Šta je obavezno svakog dana u svakom obroku, pitali smo prof. dr Vladimira Ilića, univerzitetskog pro­fesora i doktora nauka, eksperta iz oblasti sportske medicine, fiziologije i nutricije. 

– Prvo pravilo je adekvatan unos proteina u svakom obroku. Proteini mogu biti biljnog ili ži­votinjskog porekla, a količina treba da bude oko 20 do 40 gra­ma po obroku. Proteini nisu bitni samo za optimalnu stimu­la­ciju sinteze proteina u mišićima, oni su neophodni za reparaciju tkiva i produkciju hormona, enzima i neurotransmitera. Zatim unos mas­ti, posebno esencijalnih, koje se nalaze u masnoj ribi, koš­tu­nja­vom voću, semenkama, hladno ceđenim uljima. Esen­ci­jalne mas­ne kiseline nisu samo go­rivo, one su uključene u brojne biološke procese. Salatno povrće je oba­vez­no uz svaki slani obrok, jer ima malu kalorijsku vrednost i značajno povećava zapreminu obroka. Pored toga važan je izvor nerastvorljivih vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata. Po­sle­dnje pravilo je manipulacija ug­lje­nim hidratima, što znači da je unos direktno proporcionalan in­ten­zitetu i obimu dnevne fizič­ke aktivnosti. Trudite se da hidrati uvek budu iz kvalitetnih izvora (sveže i suvo voće, mahu­narke, krompir, žitarice i pseu­dožitarice) – ističe na početku razgovora za Magično bilje dr Vladimir Ilić.

Pročitajte više u novom broju Magičnog bilja