VRGANJ NAS JE ODŠKOLOVAO

by | 08.08.2021

Iako mlade i obrazovane, Vesna, Dragana i Andrijana Maksić posvećeno se bave biljkama i gljivama u svom selu na Širokoj planini

 

Tri sestre Maksić – Vesna, stomatolog, Dragana, pravnica, i Andrijana, budući programer, mlade i obrazovane devojke, još od malih nogu naučile su da skupljaju gljive i lekovito bilje. Njihova ljubav i strast prema prirodi rasla je s godinama i one se danas, bez obzira što su u međuvremenu stekle vredne diplome, veoma posvećeno bave plodovima prirode. Mnogima je u ova vremena, kada svi beže na gradski asfalt, neobično kada čuju njihovu priču.

– Zar obrazovanje i mladost isključuju interesovanje za ove oblasti? Gljivarenjem se bavimo ceo život, odnosno, od naše pete godine života. Tada smo bile dovoljmo velike da možemo sa bakom da obilazimo terene. Inače, u našoj porodici gljivarenje je tradicija generacijama. Vrganj je gljiva koja nam je pomogla da se iškolujemo, tako da je jako cenim i poštujem baš iz tog razloga – priča Vesna, najstarija sestra i nastavlja:
– Baka nas je prva naučila određenim vrstama biljaka – kantarionu, vranilovoj travi, hajdučkoj travi, matičnjaku… Deka i baka su se bavili stočarstvom, tako da nas je baka učila svemu tome dok smo gonili stoku na ispašu. Sećam se da sam svoj prvi matičnjak iskopala zajedno sa njom kako bih ga presadila ispred kuće i vukla ga pet kilometara onako ogromnog u nekom polomljenom lavoru. Eto ga i dan-danas ispred kuće, nakon više od dvadeset godina. Sve to, uz veliku ljubav prema selu i prirodi, vodilo je ka tome da sestre i ja ozbiljnije počnemo da se bavimo ovim oblastima.

Pročitajte više u 193. broju Magičnog bilja