UMESTO RANISANA ZDRAV ŽELUDAC

by | 10.10.2019

Milka Raičević, nutricionista,  otkriva nam koje namirnice i kombinacije treba da koristimo da bismo izbegli teške simptome oštećenja sluzokože želuca, gorušicu, čir i bolove

Lekovi za želudac ranitidin i ranisan povučeni su sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama, prema preporuci Evropske agencije za lekove (EMA), zbog sumnje u neispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača „Saraca Laboratories Ltd.” Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.
Dva proizvođača – „Hemofarm” i „Aktavis”, obavestila su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tržišta lekove koji sadrže ranitidin. Obe farmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance, proizvođača „Saraca Laboratories”, koji pogone ima u Indiji.
Ipak, postoje prirodna sredstva koja nemaju štetna dejstva, a mogu mnogo da pomognu kod ovih simptoma. Milka Raičević, nutricionista i predsednica udruženja Svi na vagu otkriva nam koje namirnice i kombinacije treba da koristimo da bismo izbegli teške simptome oštećenja sluzokože, gorušicu, čir i bolove u želucu.  
– Da bi ublažili ove simptome, preporučuje se da se koriste sok od brusnice, prirodno jabukovo sirće, sok od šargarepe, đumbir, zeleni čaj, ananas i origano. Sok od kupusa je itekako delotvoran, jer sadrži U vitamin i pomaže zaštiti sluzokože želuca. I hrana bogata vitaminom A je izuzetno bitna jer, isto tako, oblaže sluzokožu i olakšava varenje. Zato je dobro jesti krompir, ali krompir u ljusci, kao i zelenu salatu koja omogućava zdravo varenje i zdrav san – priča Milka Raičević.

Pročitajte više u 171. broju Magičnog bilja