SAVET TRAVARA: DA ŽELUDAC RADI KAO SAT

by | 09.10.2021

Najbolji travari regiona:  Milica Jovičić iz Mokre Gore

 

 

Čuvena Milica Jovičić, baka vedrog duha iz Mokre Gore, nesebično pomaže ljudima koji imaju tegobe sa želucem. Već decenijama kod nje dolaze svi koje muči gastritis, želudačna kila, nervozna creva… Pre nego što preporuči čaj, pregleda, a njen metod retko ko praktikuje. 

 

– To sam naučila od moje babe, majčine majke. Moja sestra bliznakinja je pokušala, ali nije imala osećaj. Ja sam babi dugo pomagala, ali tek posle dve godine rekla mi je da sam spremna za samostalan rad. Bila sam mlada i nisam bila zainteresovana. ,Doći će vreme kada ćeš ti sama poželeti to da radiš,, rekla mi je. Kada sam imala trideset godina, to se i obistinilo. Naime, postoje tri tačke: na ruci, stopalu i ispod plećke koje moram pod prstima na osetim. Kada ih pronađem, masiram ih i ljudi osete rasterećenje, želudac im proradi…  Ako se tačka ne pokaže, onda ljude pošaljem da snime žuč, bubreg…

Baka Milica pomaže svima koji imaju upalu sluzokože, sekret u želucu, želudačnu kilu, nervozna creva, steže ih u grudnom kožu.

– Moj pregled ne bi imao efekat da se posle ne piju čajevi. Koristim šest biljaka: hajdučku travu, šipurak, kantarion, majčinu dušicu, nanu i kamilicu. Poznato je da je hajdučka trava za želudac jedan od najboljih prirodnih lekova. Ukoliko patite od nadutosti, težine u grudima i crevima, lošeg varenja, bola u stomaku, gubitka apetita i slično, znajte da to obično izazivaju gasovi. Ukoliko se hronični gasovi ne leče, može biti veoma opasno na duže staze – ističe baka Milica.

Pročitajte više u 195. broju Magičnog bilja