MOĆ MELEMA IGUMANA OSTROŠKOG LAZARA

by | 10.11.2019

Dragica Bojović, jedini doktor farmaceutskih nauka u oblasti lekovitog bilja u Crnoj Gori, naučna znanja primenjuje u Biljnoj apoteci Sveti Vasilije Ostroški Mitropolije crnogorsko-primorske

Na Zapadu se mnogo ulaže u preventivu i u svakom slučaju trude se da se sintetski lek zameni sa biljnim i prirodnim preparatom. Na Istoku zdravstveni sistem je izjednačio klasičnu i alternativnu medicinu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, preparate na bazi lekovitog bilja koristi 80% svetskog stanovništva. Kod nas je sve drugačije – kaže Dragica Bojović, jedini doktor farmaceutskih nauka u oblasti lekovitog bilja u Crnoj Gori, zaslužna što su manastirski preparati naučno potvrđeni kao veoma pouzdani za korišćenje.
Zašto se u vašoj sredini lekovito bilje nedovoljno koristi? Zašto zaostajemo za Evropom u korišćenju prirodnih preparata?
– Mislim da je razlog pomodarstvo. Nije tako bilo ranije. Pamtim mnogo češću upotrebu lekovitog bilja u svakodnevnoj u ishrani. Posebno pamtim vreme ubiranja i otkupa lekovitog bilja. Sada su neka nova vremena – sve je ubrzano, a nigde se ne stiže, sve je za jednokratnu upotrebu.

Pročitajte više u 172. broju časopisa Magično bilje