MED OD HELJDE SPUŠTA PRITISAK I ŠTITI KRVNE SUDOVE

by | 10.04.2020

Đoko Zečević, pčelar sa Zlatara, otkriva koje vrste meda mogu da pomognu kod određenih oboljenja

 

Kada šetam valovitim i šumovitim Zlata-rom i sa nekog uzvišenja gledam na zeleno more četinara, vidim jele, borove i smrče kako se uz vetar njišu i blago povijaju, približavajući se vrhovima, kao da se ljube, miluju i došaptavaju, pričajući jedni drugima tajne koje samo oni znaju. 

Ovako Đoko Zečević, poznati pčelar i diplomirani ekonomista, opisuje prizor koji svakodnevno susreće na 1400 metara nadmorske visine gde gaji pčele, pravi med i unapređuje pčelarsku opremu. Potiče iz pčelarske porodice, a kroz bogato tridesetogodišnje iskustvo stekao je dragocena znanja. Za Lekoviti med otkriva značaj pčelarskih proizvoda u održanju zdravlja. 

Koje pčelinje proizvode preporučujete za zaštitu pluća, a koje kod astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, alergija?
– Kod bolesti pluća, kao što su bronhitis u akutnom stadijumu, hronična astma i razne alergije disajnih organa, kao i česti i dugotrajni kašalj, pčelinji proizvodi, uz medicinske lekove, mogu mnogo da pomognu.
Iskustvo mi govori da inhalacija, tj. udisanje isparenja od livadsko-planinsko-šumskog poliflornog meda, u kojima ima mnogo nektara od majčine dušice, vranilove trave, divlje kupine, planinske žalfije, kiprovine i drugih biljaka, pomaže kod bronhitisa i hronične astme.

Pročitajte više u 177. broju Magičnog bilja