KOREN KOPRIVE PROTIV HLAMIDIJE, RASTAVIĆ RASTAVIĆ ‘UBIJA’ HEMOROIDE

by | 10.04.2019

Dr Aleksandar Ristić, lekar u službi Kućnog lečenja i nege u Domu zdravlja u Užicu, spojio je nauku i poljoprivredu i već godinama bavi se proučavanjem lekovitog bilja

Osamdeset posto današnjih lekova sintetiše se iz biljnih sirovina, oko deset posto iz mineralnih sirovina i deset posto iz drugih bioloških materija (gljive, bakterije , organi i tkiva životinja i slično). To je dovoljan razlog da lekar obrati pažnju na lekovito bilje. Još kada znamo da je bilje jeftino, ukusno i odlično preventivno sredstvo, uglavnom bez neželjenih dejstava, lako i sigurno za spremanje i upotrebu, vidimo da je Bog bio veoma darežljiv stvarajući i ovo čudo prirode – kaže dr Aleksandar Ristić, lekar u službi Kućnog lečenja i nege u Domu zdravlja u Užicu, koji na svom i na iznajmljenom imanju proizvodi različite lekovite biljke i pravi zdrave napitke, ulja i hranu. U poljoprivredu kaže da je ušao zbog nauke. Ono što je njega kao lekara inspirisalo jesu biljke koje danas niko ne koristi, a ranije su masovno bile u upotrebi u prevenciji bolesti.

Koje lekovite biljke ste prvo počeli da sadite i zašto?
–  Proučavajući kako da snizimo masnoću u krvi, pre više od petnaest godina pratili smo na dobrovoljcima (i sebi, naravno) delovanje raznih neškodljivih biljaka, i to: čičoku, koren maslačka, sremuš, prah suve bukovače.

Pročitajte više u 156. broju Magičnog bilja