AVOKADO SMIRUJE MIGRENU, ČAJ OD LIMUNSKE TRAVE ČUVA OD DEPRESIJE

by | 10.08.2022

Andreja Pavlović, strukovni menadžer gastronomije o malim tajnama dobrih kuvara i poznavalaca hrane

Dobrog gastronoma pr­venst­veno čini iskustvo. Kao i u svim profesijama, nažalost, postoji sujeta i među gastronomima. Po mom miš­lje­nu, dobar gastronom nije suje­tan, sluša savete starijih i iskus­nijih i deli svoje stečeno znanje – kaže za Magično bilje Andreja Pavlović, strukovni menadžer gastronomije.

Koje namirnice uvek imate u svojoj kuhinji?

– U mojoj kuhinji uvek mo­že­te naći paradajz, sir, probiot­ski jogurt, pileće belo meso, do­maća jaja, limun i začine (biber, kurkumu, kumin, dimljenu pap­rika, kari, đumbir).

Kako najbolje čuvati hranu?

– Određene namirnice treba držati na određenim policama u frižideru. Tu možemo primeniti pravilo „ Što je osetljivije na kv­arenje, to treba niže da stoji“. Povrće treba čuvati u plastičnim kesama (malo otvorenim) ili ku­tijama, ili fiokama koje su za to namenjene. Banane, ananas i citruse nikako ne treba čuvati u frižideru, kao ni paradajz, krom­pir i boraniju.

Meso možemo čuvati u friži­deru i to: govedinu, pečenje, piletinu tri dana, dok mleveno meso i kobasicu možemo čuvati dva dana. Povrće i voće: jabuke dve nedelje u frižideru, kajsije pet dana, spanać četiri dana, gra­šak pet dana.

Intervju možete pročitati u novom broju Magičnog bilja