24 RECEPTA OD ŽALFIJE

by | 09.06.2020

Preparati od žalfije preporučuju se kod menopauze, za regulaciju znojenja. Takođe, reguliše znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Leči i sve upale creva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih puteva

Žalfija sadrži eterično ulje salviol, tion, pinen, tanin, gorke materije, belančevinu, skrob, gumu, lepljive neistražene materije, zatim kalcijum oksalat, soli fosforne kiseline, kalijumove i kalcijumove soli, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja u kojem ima cineola, zatim borneol, bornilacetat…

Ljuta je i pomalo gorkog ukusa zbog tanina i gorkih materija, koje su takođe lekovite, kao što su kalijum, kalcijum, natrijum. Lišće žalfije deluje adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospešuje želudačnu sekreciju i smanjuje znojenje.
Preporučuje se kod menopauze, upravo za regulaciju znojenja. Takođe, reguliše znojenje kod osoba u pubertetu i adolescenciji. Leči i sve upale creva, želuca, jetre, žuči i mokraćnih puteva. Budući da sprečava razvoj virusa, ima je u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno pa zaustavlja krvarenja rana, ali se koristi i za dezinfekciju rana i čireva.
Primenjuje se kod kožnih oboljenja, deluje kao blagi afrodizijak, pomaže kod depresije, nervoze, slabog rada želuca i slabog apetita. Čaj izvrsno deluje na bolesnu jetru, otklanja nadimanje i sve druge tegobe povezane sa ošećenom jetrom. Kod uboda insekata, na mesto uboda stavljamo smrvljeno lišće žafije.
Koristi se i za dezinfekciju kože, smanjuje oticanje, zaustavlja krvarenje i pospešuje brže zacelivanje rana. Pomaže kod nadražene kože, ekcema, lišaja, akni, upale kože, psorijaze, gnojnih upala kože, čireva i gljivica.
Korisna je i kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Eterično ulje žalfije je pravo žensko ulje zato što deluje slično estrogenu pa se najčešće koristi kod bolesti i stanja reproduktivnog sistema žena. Jača kosu i daje joj sjaj.
Ipak, uprkos pozitivnim svojstvima, žalfiju ne treba previse često ni suviše dugo konzumirati. Zbog jakih eteričnih ulja koja sadrži, dugoročno deluje negativno na jetru, a kod prekoračenih doza može izazvati i smrt. Glavni problem je tujon, sastojak eteričnog ulja, koji se u biljki i cvetu može nalaziti i do 60%.
Upravo joj tujon daje snažan i opojan miris i čini da žalfija deluje antiseptički, ali on može biti opasan za centrani nervni sistem. Da biste izbegli moguće posledice uvek kuvajte žalfiju najmanje tri do pet minuta, što će ublažiti nivo tujona, dok je za spoljašnju primenu treba samo preliti kipućom vodom.

Kako da koristite žalfiju pročitajte u novom broju Magičnog bilja

Tagovi: