6 NAMIRNICA KOJE DRŽE HOLESTEROL POD KONTROLOM

by | 23.09.2023

Ova hrana je bogata vrednim supstancama koje unapređuju zdravlje

6 NAMIRNICA KOJE DRŽE HOLESTEROL POD KONTROLOM  

Visok holesterolamože povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Određene namirnice koje su bogate vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima mogu pomoći.

Članak se nastavlja posle reklama

Hrana koja reguliše holesterol

Visoki nivoi holesterola su glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Srećom, ovaj rizik možete smanjiti tako što ćete u svoju ishranu uključiti određene namirnice.

Šest namirnica za holesterol

Mahunarke

Mahunarke, poput pasulja, sočiva i leblebije bogate su rastvorljivim vlaknima i biljnim proteinima. Rastvorljiva vlakna formiraju supstancu nalik gelu u vašem digestivnom traktu, vezujući se za holesterol i izbacujući ga iz tela. Osim toga, mahunarke se mogu pohvaliti biljnim sterolima, prirodnim jedinjenjima koja oponašaju strukturu holesterola. 

Članak se nastavlja posle reklama

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi imaju obilje mononezasićenih masti i L-argininom — ključnom aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji azotnog oksida, pomažući regulaciji krvnog pritiska.

Članak se nastavlja posle reklama

Štaviše, orašasti plodovi sadrže fitosterole, slične holesterolu, koji ometaju njegovu apsorpciju u crevima, aktivno snižavajući nivo holesterola.

Jabuke

Jabuke sadrže jedinjenja koja se zovu polifenoli, koja takođe mogu imati pozitivan uticaj na nivo holesterola.

Beli luk

Alicin, jedinjenje u belom luku, ne samo da daje belom luku svoj karakterističan miris, već i doprinosi upravljanju holesterolom potencijalnim smanjenjem ukupnog holesterola i nivoa „lošeg“ LDL holesterola.

Integrlane žitarice

Integralne žitarice su povezane s manjim rizikom od srčanih oboljenja. Ovas i ječam obezbeđuju beta-glukan, rastvorljivo vlakno koje je veoma efikasno u snižavanju ’lošeg’ LDL holesterola.

Članak se nastavlja posle reklama

Tamno lisnato povrće

Tamno lisnato povrće poput kelja i spanaća, sadrži lutein i druge karotenoide, koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: WRS Photos / gettyimages.com