Semenke papaje poboljšavaju varenje

Semenke papaje se bogate esencijalnim hranljivim materijama, kao i polifenole i flavonoie koji deluju kao moćni antioksidansi

by | 16.09.2023
Semenke papaje poboljšavaju varenje

Ove semenke nisu samo jestive, već imaju i ove neverovatne zdravstvene prednosti

Semenke papaje se bogate esencijalnim hranljivim materijama, kao i polifenole i flavonoie koji deluju kao moćni antioksidansi. Poboljašavaju varenje i jačaju imunitet.

Lekovita moć semenke papaje

Mekana, mesnata i blagoslatka papaja je savršeno voće za sve generacije. Takođe ima neverovatan nutritivni profil: prirodni lek za zatvor, bogat izvor vitamina A i C i skladište antioksidanata i vlakana. Iako na prvi pogled možda ne izgledaju jestivo, semenke papaje se mogu doneti mnoge zdravstvene benefite.

Članak se nastavlja posle reklama

Nutritivni profil

Semenke papaje je bogato esencijalnim hranljivim materijama, uključujući zdrave masti, proteine, vitamine i minerale kao što su cink, fosfor, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Štaviše, sadrže značajne količine mononezasićenih masnih kiselina, kao što je oleinska kiselina, zajedno sa polifenolima i flavonoidima, koji deluju kao moćni antioksidansi.

Članak se nastavlja posle reklama

Njeni antioksidansi poput polifenola, flavonoida, alkaloida, tanina i saponina štite telo od oksidativnog oštećenja. Oni takođe drže pod kontrolom upalne procese u telu. Ovo seme je takođe bogato vlaknima i može rešiti probleme sa opstipacijom. Karpain u semenu papaje pomaže u uklanjanju bakterija i parazita u crevima i pomaže u održavanju zdravlja digestivnog sistema. Seme papaje pospešuje metabolizam i sprečava telo da skladišti masti. Takođe pomažu u kontroli nivoa lošeg holesterola (LDL)

Članak se nastavlja posle reklama

Semenke papaje u narodnoj medicini

Seme papaje sadrži karpain, koji pomaže u uklanjanju crevnih crva i bakterija, promovišući zdravlje probavnog sistema. Njihov bogat sadržaj vlakana reguliše rad creva, sprečava zatvor i održava ravnotežu varenja. Enzimi u semenu papaje, kao što su papain i himopapain, pomažu varenju, smanjujući simptome kao što su nadimanje i gasovi. Sve to naravno utiče i na jak imunitet, pogotvo što su ove semenke bogate vitaminom C.

Još jedna prednost ovog semena je prisustvo oleinske kiseline i drugih mononezasićenih masnih kiselina pomaže u snižavanju LDL (lošeg) holesterola. Budući da su semenke papaje bogate dijetalnim vlaknima, mogu da ubrzajuz metabolizam i pomognu u gubitku težine. Njihov visok sadržaj proteina takođe doprinosi osećaju sitosti.

Kako se konzumiraju

Nutricionosti savetuju da je dnevna količina jedna supena kašika semenki papaje (15 g). Trbalo bi početi s postepenim unosom, odnosno nekoliko dana se uzimaju manje kločine, a kasnije preporučena dnevna doza. Možete ili uzimati semenke direktno ujutru sa čašom vode ili ih ubaciti u sokove, smutije ili ovsene pahuljice. Međutim, nemojte prekoračiti preporučenu dozu da biste izbegli neželjene efekte.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Članak se nastavlja posle reklama

Stockbyte / gettyimages.com