Maitake, medicinska gljiva koju s razlogom zovu kralj imuniteta

by | 18.10.2024
Maitake, medicinska gljiva koju s razlogom zovu kralj imuniteta

Već hiljadama godina maitake se primenjuje i u tradicionalnoj medicini Dalekog istoka. Ova gljiva je cenjena kao adaptogen koji brine o vitalnosti i normalnom funkcionisanju organizma.

Vlada SAD finansirala je revolucionarni japanski proizvod „Dr Nanba Maitake ekstrakt“, koji je toliko izuzetan da bi na ambalaži mogao da stoji i znak „stop“. Stop virusima, nakupljanju lipida, hipertenziji, dijabetesu i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

Zašto su dobre maitake gljive?

Iz vredne i jedinstvene botaničke kolekcije kojom raspolaže Zemlja izlazećeg sunca izdvaja se džinovska gljiva žbunastog oblika, koja može dostići veličinu fudbalske lopte i težinu od 20 kilograma. Teško se pronalazi jer raste na neobičnim mestima. Razvija se u podnožju ili unutar stabala listopadnog drveća, obično hrasta, iz podzemne strukture slične krompiru.

Članak se nastavlja posle reklama

Vrlo je popularna na azijskim i američkim marketima, a svugde je poznata po japanskom nazivu maitake, što znači „pečurka koja pleše“. Zovu je i zec gljiva, ovčija glava ili zečarka.
Naučna klasifikacija obavljena je krajem 18. i početkom 19. veka, kada je dobila zvaničan latinski naziv Grifola frondosa.

Tada se već dobro znalo za njen značaj u ishrani i lečenju. U prefinjenoj japanskoj gastronomiji maitake je od davnina jedan od glavnih sastojaka nacionalnih jela, kojima uliva poseban ukus.

Članak se nastavlja posle reklama

Šoguni su za ovu gljivu davali malo bogatstvo

Već hiljadama godina maitake se primenjuje i u tradicionalnoj medicini Dalekog Istoka, gde je cenjena kao adaptogen koji brine o vitalnosti, ravnoteži i normalnom funkcionisanju organizma. U starom Japanu bila je toliko vredna, da ste mogli da se obogatite od nekoliko žbunova – koliko je jedna gljiva bila teška, toliko kilograma srebra biste za nju dobili. Tako je bilo tokom Edo perioda (1603-1868).

Članak se nastavlja posle reklama

Naime, vladar regije Tohoku poklonio je šogunu nekoliko ovih pečuraka, čija je reputacija još tada bila veoma visoka. Ali, nije im bilo lako ući u trag. Trebalo je dobro istražiti svako drvo, posebno šuplja debla. Šogun je naredio svim stanovnicima te oblasti da se daju u potragu, obećavši im vredne nagrade. Pošto je vrednost maitake bila ogromna, merena skupocenim srebrom, seljani su igrali od radosti kada bi pronašli gljivu. Možda je zahvaljujući toj priči i dobila originalni naziv.

Maitake gljiva jača imunitet i pomaže u borbi protiv malignih bolesti

Maitake je bogata mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum), vitaminima (B2, D2, niacin), vlaknima i aminokiselinama. Sadrži i beta glukan, koji podstiče imuni sistem da se lakše izbori sa uljezima u organizmu.

Istraživanja su pokazala da ova medicinska gljiva može da reguliše krvni pritisak, glukozu, insulin, serum i lipide jetre, te da je korisna u borbi protiv kancera jer ima sposobnost da aktivira ćelije ubice i podstakne proizvodnju interleukina, proteina iz familije citokina koji igraju važnu ulogu u oslobađanju belih krvnih zrnaca. Polisaharidi iz ovih gljiva sprečavaju nastanak malignih ćelija, to jest štite zdrave ćelije i sprečavaju širenje sa onih koje su zahvaćene tumorom.

Stop virusima, nakuplajnju lipida i hroničnom umoru

Doktor Hiroaki Nanba, „otac istraživanja maitake pečuraka“, i njegove kolege sa Farmaceutskog fakulteta u Kobeu 1984. godine otkrili su jedinstvenu frakciju polisaharida, prisutnu u miceliji i plodnom telu pečurke, koja je snažno stimulisala aktivnost makrofaga. Ovaj ekstrakt postao je poznat kao „D-frakcija”.

Članak se nastavlja posle reklama

Kasnije je razvijena i patentirana „MD-frakcija”, pročišćenija i biološki aktivnija verzija, sa beta-glukanom koji aktivira imuni sistem. To uključuje različite fiziološke prednosti u rasponu od imunomodulatornih i antitumorskih aktivnosti do lečenja hipertenzije, dijabetesa, hiperholesterolemije, virusnih infekcija (hepatitis B i virus humane imunodeficijencije), kao i gojaznosti. Takođe, ima blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.

Brojne studije sprovedene u kliničkim uslovima pokazale su da je ovaj ekstrakt sposoban da modulira imunološke i hematološke parametre, da inhibira ili regresira rast ćelija raka, čak i da poboljša kvalitet života onkoloških pacijenata. Ipak, treba imati u vidu da ne ubija ćelije raka direktno, već stimuliše imuno kompetentne ćelije i pojačava njihovo delovanje. U kombinaciji sa uobičajenim tretmanima kao što su hemoterapija i zračenje može smanjiti neželjene efekte.

Članak se nastavlja posle reklama

Maitake ekstrakt daje dobre rezultate i protiv sindroma hroničnog umora, u održavanju ravnoteže između dobrog i lošeg holesterola, a efikasna je i kao zaštitnik jetre. Takođe se preporučuje kod Sindroma policističnih jajnika.

Dr Nanba maitake exstract

Dr Nanba MAITAKE EKSTRAKT KAPI

Maitake MD-frakcija ili je bioaktivni ekstrakt pečurke maitake (Grifola frondosa). Ovaj ekstrakt je opsežno proučavan i otkriveni su njegovi lekoviti potencijali. To uključuje različite fiziološke prednosti u rasponu od imunomodulatornih i antitumorskih aktivnosti do lečenja hipertenzije, dijabetesa, hiperholesterolemije, virusnih infekcija (hepatitis B i virus humane imunodeficijencije) i gojaznosti. Takođe, ima blagotvorno dejstvo na srce i krvne sudove.

Sindrom policističnih jajnika je stanje u kojem se stvara mnogo cista na jajnicima, što otežava uspešno začeće ženama koje pokušavaju ostati u drugom stanju. Lekovita gljiva Maitake (Grifola Frondosa) snižava visok nivo faktora rasta sličnog insulinu pod nazivom IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor), čiji se nivo u krvi povećava u slučaju ovog stanja, čime pomaže uspešnom začeću.

Maitake zna kako “naučiti” odbrambeni sistem da identifikuje kandidu kao parazitsku gljivicu koja je prestala biti u ravnoteži, čime omogućuva imunom sistemu da reaguje i vrati je u ravnotežu. Osim toga, Maitake slabi ćelijski zid kandide u probavnom traktu i obuzdava njen preterani rast; takođe, optimizuje ulazak šećera u ćelije, čime pomaže u smanjenju izvora hrane kandide.

Maitake je delotvorna u slučajevima dijabetesa, kod kojih postoji otpornost na insulin, koji sprečava ulazak šećera u ćelije, što uzrokuje visok nivo šećera u krvi, dok ćelije ostaju gladne za šećerom. Maitake povećava osetljivost na insulin, čime omogućava ćelijama da bolje reaguju i preuzmu šećer iz krvi, inače poznat kao glukoza.

Dr Nanba Maitake ekstrakt je jedini proizvod na bazi Maitake gljiva koji ima odobrenje da nosi ima dr Hiroaki Nanbe, što je samo jedna od potvrda kvaliteta i pouzdanosti ovog ekstrakta.