ŠTA SE DOGAĐA AKO JEDETE PREVIŠE BANANA, SIRA, BROKOLIJA, BOROVNICA…

by | 01.05.2022

Ovih 6 zdravih namirnica koje mogu biti nezdrave kada se konzumiraju previše

 

Mnogi od nas upadaju u zamku konzumiranja, recimo, voća i povrća ne shvatajući da mogu biti jednako štetni kao šećer ili natrijum. Na sreću, sve neželjene efekte možemo izbeći ako jedemo umereno.

U ovom kontekstu, pronašli smo 6 namirnica koje se lako mogu pretvoriti iz prijatelja u neprijatelje.

1. Banane

Konzumiranje puno banana može izazvati karijes. Kao i šećer, ovo voće može proizvesti bakterije koje oštećuju zubnu gleđ. Takođe mogu izazvati glavobolju, jer zrele banane imaju visok sadržaj tiramina, što može izazvati migrene. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od dve banane.

2. Ovas

Ako konzumiramo previše ovsenih pahuljica, moguće je da dođe do nadimanja i problema sa crevima.  Pored toga, konzumiranje previše ovsa smanjuje apsorpciju kalcijuma, magnezijuma i cinka. U stvari, povećan unos uzrokuje povećanje telesne težine, pa je prava mera ovde naš saveznik.

3. Sir

Velike porcije sira stavljaju nas u veći rizik od srčanih oboljenja. Ova vrsta hrane je bogata zasićenim mastima, koje su “krive” za izazivanje koronarne bolesti. Sir takođe često izaziva žgaravicu zbog hormona zvanog holecistokinin, koji se oslobađa tokom jela.

4. Pirinač

Iako je pirinač ukusan, zapravo sadrži vrlo malo vitamina. Ako ga konzumiramo u velikim količinama, lišavamo se svih ostalih vitamina. Pirinač takođe povećava nivoe insulina, a što je najvažnije, može izazvati lošije mentalne performanse. Opšte pravilo je obično oko 90 grama dnevno.

5. Brokoli

Brokoli sadrži tiocijanate koji dovode do prekomerne proizvodnje tiroidnih hormona. Kao rezultat, može doći do gubitka kose, natečenog lica i drugih neželjenih simptoma. Brokoli takođe može izazvati začepljen nos, kao i druge alergije, kao što su osip na koži ili svrab. Najbolje je izbegavati konzumiranje više od 4 šolje dnevno.

6. Borovnice

Borovnice mogu smanjiti nivo glukoze u krvi ispod normalnog, što je opasno za dijabetičare. Bobičasto voće takođe razređuje krv, pa morate biti oprezni, pogotovo ako uzimate tablete. Možemo primetiti kratak dah ili nepravilno disanje, jer su borovnice bogate vitaminom K. Nutricionisti preporučuju jednu šolju borovnica dnevno.