Angina pektoris: Kako da pomognete sebi biljem i ishranom?

by | 16.10.2024
Angina pektoris: Kako da pomognete sebi biljem i ishranom?

Angina pektoris se obično događa zbog suženja koronarnih arterija koje snabdevaju srce. Važno je pridržavati se lekarskih saveta, voditi računa o ishrani, a takođe osređeno bilje može da ponogne. 

Ciljevi lečenja angine pektoris jesu smanjenje simptoma i sprečavanje komplikacija. Za vreme napada angine pektoris preporučuje se mirovanje. Nitroglicerin ispod jezika deluje na nestanak bola tokom napada. Preventivnim lečenjem nitroglicerinom, beta-blokatorima, antagonistima kalcijuma i acetilsalicilnom kiselinom – može se sprečiti angina pektoris. U slučaju nekih bolesnika potrebno je propisati i lekove za kontrolu holesterola, krvnog pritiska i poremećenog srčanog ritma.

Šta je angina pektoris?

Angina pektoris je bol u grudima koji nastaje zbog smanjenog protoka krvi i kiseonika u srčani mišić. To se obično događa zbog suženja ili blokade koronarnih arterija koje snabdevaju srce. Bol može biti izazvan fizičkom aktivnošću, stresom ili emotivnim naporom i često se opisuje kao stezanje, pritisak ili težina u grudima. Može se širiti na vrat, leđa, ruke ili vilicu. Angina je znak upozorenja za koronarnu bolest srca i može biti preteča srčanog udara.

Članak se nastavlja posle reklama

Angina pektoris zahteva promenu životnog stila

Redovna fizička aktivnost od bar 30 minuta dnevno neophodna je za efikasan rad srčanog mišića, a u kombinaciji s pravilno izbalansiranom ishranom – pomaže da srce ostane mlado.

Što se tiče ishrane, preporučuje se da oboleli uzimaju tri redovna obroka dnevno i dve užine. Pola sata pre obroka, treba popiti dve čaše vode. Jedite lagano, dobro žvaćite hranu i trudite se da vam svaki obrok traje najmanje 20 minuta. Izbacite prženje iz jelovnika ili ga svedite na minimum.

Članak se nastavlja posle reklama

Voće koje je poželjno na meniju

Jedite ananas, limun, grejpfrut, grožđe i pomorandže, jer je ovo voće bogato vitaminom C, koji pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Izaberite plodove bogate rastvorljivim vlaknima, poput krušaka i jabuka.

Članak se nastavlja posle reklama

Masnoće koje se preporučuju

Omega-3 masne kiseline najkorisnije su jer poboljšavaju cirkulaciju u srčanim arterijama, snižavaju krvni pritisak, sprečavaju stvaranje ugrušaka. Sadrže ih ulje oraha, repica, soja i riblje meso (sardina, skuša, haringa). Omega-6 masne kiseline snižavaju ukupni i loš holesterol. Nalaze se u ulju grožđanih koštica, oraha, repice.

Dozvoljeno je pojesti i jedno belance tokom dana, a od mlečnih proizvoda jogurt i obrano mleko (do 2,5 dl dnevno), kao i sir od obranog mleka (30 g do 50 g dnevno).

Trebalo bi da jedete integralne žitarice i integralni pirinač, kao i sveže ili bareno povrće. Bar triput nedeljno neka vas se na meniju nađe riba (haringa, losos, sveža tunjevina i skuša). Preporučuje se i pileće i ćureće belo meso, soja, sočivo, pasulj, azuki pasulj i tofu.

Smanjite količinu soli

Umesto natrijuma, unosite hranu bogatiju kalijumom (banane, kivi, breskve, paradajz). Savetuje se konzumiranje lanenog i maslinovog umesto suncokretovog ulja. Slane grickalice i slatkiši najstrože su zabranjeni. Izbegavajte masnu hranu i hidrogenizovane masti (margarin), pune holesterola. Umesto toga, koristite hranu koja ne sadrži zasićene masnoće ili ih sadrži u manjoj količini.

Članak se nastavlja posle reklama

Čajne mešavine za anginu pektoris

Donosimo vam tri recepta koji pomažu u slučaju angine pektoris. Opredelite se za jedan recept i isprobajte ga u konsultaciji sa lekarom.

Prvi recept

Pomešajte jednake delove matičnjaka, srdačice, imele, valerijane, cveta gloga i ovsene slame, pa kašiku čajne mešavine prelijete s pola litra proključale vode i ostavite to da se hladi poklopljeno 20 minuta. Zatim procedite i popijte tokom dana, na prazan stomak.

Članak se nastavlja posle reklama

Drugi recept

Pomešajte po 200 g meda, domaćeg maslaca i limuna (samlevenog s korom) sa šoljicom sitno narendanog korena koprive. Čuvajte to u frižideru i uzimajte po kašičicu pre svakog jela.

Treći recept

Četvrtinu litarske flaše napunite mešavinom cveta gloga, ruzmarina i semenki koprive, pa nalijte do vrha jaku komovicu. Zatvorite flašu i ostavite je na mračnom mestu da odstoji 40 dana, uz svakodnevno mućkanje. Zatim procedite i dvaput dnevno uzimajte po deset kapi u pola čaše vode, ujutru našte srca i naveče pre spavanja.

Nikolay_Donetsk / gettyimages.com