Vitamin D i magnezijum: Šta čini ovaj duo tako moćnom kombinacijom?

by | 14.10.2024
Vitamin D i magnezijum: Šta čini ovaj duo tako moćnom kombinacijom?

Vitamin D i magnezijum su dva hranljiva elementa neophodna pojedinačno, kada rade zajedno, njihovi kombinovani efekti postaju još snažniji. Saznajte kako utiču na telo. 

Vitamin D i magnezijum igraju ključnu ulogu u podržavanju zdravlja kostiju, imunološke funkcije, kardiovaskularnog zdravlja i mnogih drugih fizioloških procesa.

Vitamin D i magnezijum: Dobitna kombinacija za zdravlje

Suplementi su postali važan deo ljudskog zdravlja. S obzirom na toliku zavisnost od ovih spoljnih izvora hranljivih materija, preporučljivo je naučiti o načinu na koji ih treba konzumirati, drugim mineralima sa kojima treba da budu upareni i kada i koliko ih treba uzimati. Nasumično uzimanje suplemenata može štetiti telu, izazvati nepotrebne nuspojave i ukratko, može imati više štete nego koristi.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto su nam neophodni vitamin D i magnezijum?

Kada su u pitanju suplementi, dva najčešća su vitamin D i magnezijum. Odnos između vitamina D i magnezijuma je fascinantan i složen, koji utiče na mnoge aspekte ljudskog zdravlja. Iako su oba hranljiva elementa neophodna pojedinačno, kada rade zajedno, njihovi kombinovani efekti postaju još snažniji. Oni igraju ključnu ulogu u podržavanju zdravlja kostiju, imunološke funkcije, kardiovaskularnog zdravlja i mnogih drugih fizioloških procesa.

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima koji igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, što ga čini neophodnim za održavanje jakih kostiju i zuba. Takođe je ključan za imunološku funkciju, snagu mišića i regulaciju upale.
Poznat kao „sunčev vitamin“, proizvodi se u koži kada je izložen sunčevoj svetlosti. Vitamin D postoji u dva glavna oblika — D2 (ergokalciferol) i D3 (holekalciferol), pri čemu je drugi efikasniji u podizanju nivoa vitamina u krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi se vitamin D aktivirao u telu, potrebno je da prođe kroz dva procesa hidroksilacije – prvo u jetri, a zatim u bubrezima. Ovde magnezijum igra ključnu ulogu, jer deluje kao kofaktor u enzimima odgovornim za ove reakcije.

Članak se nastavlja posle reklama

Magnezijum pretvara vitamin D u njegov aktivni oblik

Magnezijum je ključan za funkciju nerava, opuštanje mišića, regulaciju krvnog pritiska i sintezu proteina i DNK. Takođe igra ključnu ulogu u održavanju zdravog srčanog ritma i regulisanju nivoa šećera u krvi.

Magnezijum ima jedinstvenu vezu sa vitaminom D, jer ne samo da pomaže u pretvaranju vitamina D u njegov aktivni oblik, već takođe pomaže u regulisanju nivoa vitamina D u telu. Bez adekvatnog magnezijuma, telo se može boriti da pravilno iskoristi vitamin D, što dovodi do neefikasnosti i potencijalnih zdravstvenih rizika.

Druga uloga koju magnezijum igra je u regulaciji kalcijuma u ​​telu. Vitamin D olakšava apsorpciju kalcijuma kroz creva, ali bez dovoljno magnezijuma, kalcijum se taloži u mekim tkivima umesto da se deponuje u kosti po potrebi. To dovodi do disbalansa, a zbog kalcifikacije u arterijama i mekim tkivima predisponira na kardiovaskularne bolesti.

Dok vitamin D osigurava da se kalcijum apsorbuje u krvotok, magnezijum osigurava da se kalcijum pravilno deponuje u kostima i zubima. Nedostatak bilo koje hranljive materije može dovesti do slabljenja i krhkosti kostiju, što dovodi do stanja kao što je osteoporoza.

Članak se nastavlja posle reklama

Jačaju imunitet i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Vitamin D i magnezijum takođe imaju ulogu u održavanju otpornog imunog sistema; Vitamin D ima imunomodulatornu aktivnost, što znači da vitamin D modifikuje imuni odgovor, čime minimizira infekcije kao i autoimune bolesti. Veruje se da magnezijum ima antiflogističku funkciju, što znači da magnezijum sprečava da akutna upala pređe u hroničnu i koja može izazvati razne bolesti kao što su kardiovaskularne i dijabetičke bolesti i neurodegenerativni poremećaji. Kada ova dva hranljiva sastojka deluju zajedno, telo ima dobar imuni odgovor.

stefanamer / gettyimages.com