Kako ojačati krvne sudove na prirodan način i sprečiti poremećaj cirkulacije?

by | 10.10.2024
Kako ojačati krvne sudove na prirodan način i sprečiti poremećaj cirkulacije?

Cirkulacioni sistem mora biti čist i jak da bi se sprečile određene bolesti, od visokog holesterola do krvnih ugrušaka ili srčanog udara. Evo na koje sve načine možete ojačati krvne sudove.

Jačanje naših krvnih sudova omogućava nam da sprečimo poremećaje cirkulacije. Predstavljamo vam prirodnih sedam kućnih lekova. Saznajte o čemu se radi.

Kako ojačati krvne sudove na prirodan način?

Naši krvni sudovi su veoma važan deo tela i zato je važno brinuti o njima. Krvni sudovi su šuplje, cevaste strukture koje transportuju krv iz srca po celom telu. Podeljeni u tri glavne grupe:

Članak se nastavlja posle reklama

Arterije: Prenose krv od srca do organa, a samim tim kiseonik i hranljive materije. Arterije sz deblje i elsatične jer moraju da izdrže veliki pritisak krvi bogate kiseonikom. Mišići u zidovima arterija se skupljaju i šire kako bi kontrolisali krvni pritisak i količinu krvi koja stiže do svakog organa.

Kapilari: Ovi krvni sudovi imaju tanke zidove i mogu da komuniciraju između arterija i vena. Zadatak kapilara je da transportuju supstance između tkiva i krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Vene: Prenose krv obrnuto od arterija, odnosno od organa do srca, a zatim do pluća da bi razmenili ugljen-dioksid za kiseonik. Vene imaju jednosmerne ventile koji sprečavaju da krv teče unazad. Dakle, da rezimiramo, „put“ kojim krv ide je srce, arterije, kapilari, vene i ponovo srce.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako ojačati krvne sudove hranom?

Zdrava ishrana je neophodna da bi naše telo bilo u odličnom stanju. Ovo se, naravno, odnosi i na krvne sudove. Ako želite da ih održite jakim i zdravim i smanite rizik od tipičnih kardiovaskularnih bolesti, uvrstite ove namirnice u svoj jelovnik:

Brokoli

Brokoli je bogat vitaminom E. Pored toga, brokoli pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka i holesterola u krvi. Osim toga, ovo povrće koje pripada grupi krstaša sadrži lutein, supstancu koja sprečava prerano propadanje mekih tkiva očiju. Dakle, pomaže u sprečavanju razvoja katarakte.

Nar

Antioksidansi iz nara služe za uklanjanje svega što šteti organizmu. U stvari, ispijanje pola šolje soka od ovog voća dnevno može pomoći u sprečavanju nagomilavanja štetnih materija u krvnim sudovima. Preporučuje se onima koji pate od hipertenzije i dijabetesa. Treba piti sveže pripremljen sik, jer stajanjem gubi svoje hranljive materije.

Luk

Luk nam donosi mnogo korisnih zdravstvenih svojstava. Njegova sumporna jedinjenja su savršeni antikoagulansi koji takođe podižu dobar holesterol. Ova jedinjenja su antiinflamatorna i pomažu u sprečavanju stvaranja plaka koji uzrokuje aterosklerozu. Redovno konzumiranje luka može doprineti zdravlju krvnih sudova. Luk se takođe preporučuje pacijentima sa dijabetesom. Stručnjaci savetuju da su njegva najveća lekovita svojstva kada se konzumira sirov.

Članak se nastavlja posle reklama

Paradajz

Paradajz je  odličan izvor hranljivih materija koje štite vene i arterije te neutrališe delovanje slobodnih radikala. To je zbog njihove velike količine likopena, koji smanjuje rizik od razvoja blokada u sistemu cirkulacije. Paradajz, takođe smanjuje nivo oksidiranog holesterola i deluje kao nesteroidno antiinflamatorno sredstvo.

Cvekla

Njihovo glavno jedinjenje, betain, služi za neutralizaciju homocisteina, aminokiseline povezane sa cerebrovaskularnim i srčanim oboljenjima. Još jedan vredan nutrijent u cvekli je folna kiselina, koja takođe obavlja isti posao.
Sok od cvekle podstiče čišćenje ćelija i poboljšava aktivnost jetrenih enzima. Pored toga, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, pomaže u borbi protiv zatvora i uravnotežuje nivo šećera u krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Druge naminirnice

Pored gore navedenih namirnica, možete konzumirati i ove jer takođe doprinose zdravlju krvnih sudova:

  • Pomorandže
  • Trešnje
  • Pivski kvasac
  • Lubenica
  • Jagode

Napravite domaći lek za čišćenje krvnih sudova

Ako vam je nivo holesterola previsok, ako imate dijabetes ili imate istoriju srčanih problema u vašoj porodici, ovaj lek je savršen za vas. Takođe, korisno je ako ste zainteresovani da uživate u zdravijem životu i krvnim sudovima. Pored zdrave ishrane, važno je da redovno vežbate. Na taj način možete u potpunosti iskoristiti prednosti ovog kućnog leka.

Sastojci:

  • Osam čenova belog luka
  • Osam limuna
  • 6 litara vode

Priprema: Ogulite i očistite svaki čen. Sipajte vodu u lonac i sačekajte da proključa.  U međuvremenu isecite limun na kriške. Dodajte limun u proključalu vodu. Posle toga, iseckajte beli luk što je moguće sitnije (možete da izgnječite ako želite). Luk dodajte u vodu i kuvajte nekoliko minuta. Lonac sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom presptie u čistu staklenu teglu i čuvajte  frižideru.

Kako se koristi

Uzmite kapaljkom 50 ml smeše (samo tečni deo). Možete početi sa manjom dozom prvih nekoliko dana, a potom postepeno povećavati.
Konzumirajte pre doručka i ne propustite nijedan dan.
Tretman traje 40 dana.

Pored redovnog vežbanja i održavanja uravnotežene ishrane, trebalo bi da prestanete da pušite ako ste pušač. Cigarete sadrže štetne supstance koje utiču na više organa, uključujući krvne sudove.
Aktivnosti poput džogiranja, joge i povećane konzumacije ribe takođe mogu pomoći u snižavanju holesterola u krvi. Tako će vam krv biti čistija, a vi ćete smanjiti nagomilane masti. Vaš kvalitet života će se poboljšati u svakom pogledu!

Liudmyla Yaremenko / gettyimages.com