Najbolje namirnice za povećanje nivoa GLP-1

by | 23.09.2024
povećanje nivoa GLP-1

GLP-1 (glukagonu sličan peptid-1) je prirodni hormon koji reguliše nivo šećera u krvi i drži apetit pod kontrolom.

Kako GLP-1 deluje na organizam?

GLP-1 hormon se prirodno luči u telu nakon unosa hrane. Glavna funkcija je stimulisanje oslobađanja insulina, što pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Istovremeno, glukagon se smanjuje, hormon koji podiže šećer u krvi. Pored toga, usporava varenje, pa pruža dugotrajni osećaj sitosti i manju želju za unosom hrane.

Hrana koja povećava nivo GLP-1

Mnoge namirnice bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima mogu povećati lučenje GLP-1, čime se održava balans glukoze u krvi i kontroliše apetit. U nastavku su namirnice koje su dokazano efikasnije u stimulaciji proizvodnje ovog hormona.

Članak se nastavlja posle reklama

Avokado

Avokado je bogat mononezasićenim mastima i vlaknima, što ga čini odličnom namirnicom za povećanje nivoa GLP-1. Istraživanja pokazuju da hrana bogata ovim zdravim mastima može stimulisati proizvodnju GLP-1, dok vlakna usporavaju probavu i omogućavaju postepeno otpuštanje šećera u krvi.

Članak se nastavlja posle reklama

Orašasti plodovi

Članak se nastavlja posle reklama

Orašasti plodovi poput badema, oraha i pistaća bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, što ih čini savršenim za povećanje GLP-1. Ove hranljive materije usporavaju probavu, smanjuju apetit i doprinose osećaju sitosti.

Jaja

Jaja, a posebno belanca, bogata su proteinima i zdravim mastima koji pomažu u povećanju nivoa GLP-1. Studije pokazuju da konzumacija jaja smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka i produžava osećaj sitosti.

Integralne žitarice

Članak se nastavlja posle reklama

Integralne žitarice poput ovsa, raži i ječma bogate su vlaknima koja doprinose boljoj regulaciji šećera u krvi. Vlakna iz ovih namirnica usporavaju varenje i omogućavaju postepeno otpuštanje glukoze, što podstiče lučenje GLP-1.

Maslinovo ulje

Članak se nastavlja posle reklama

Maslinovo ulje je poznato po svojim brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući i povećanje nivoa GLP-1 nakon obroka. Njegova mononezasićena mast može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin.

Povrće

Povrće bogato vlaknima, poput špargle, brokolija i celera, pomaže u regulaciji šećera u krvi i podsticanju proizvodnje GLP-1. Unos povrća pre ugljenih hidrata može značajno smanjiti nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Hrana koja negativno utiče na GLP-1

Dok zdrava ishrana može pomoći u stimulaciji GLP-1, određene namirnice mogu imati suprotan efekat:

Hrana bogata šećerom: Brzo podiže nivo šećera u krvi i remeti lučenje ovog hormona.

Trans masti: Prisustvo u prženoj i procesuiranoj hrani negativno utiče na osetljivost na insulin.

Procesuirana hrana: Rafinisani ugljeni hidrati i nezdrave masti mogu poremetiti proizvodnju.

Alkohol: Prekomerna konzumacija može smanjiti lučenje hormona i podići nivo šećera u krvi.

Pravilna ishrana bogata vlaknima, zdravim mastima i proteinima može pomoći u povećanju proizvodnje GLP-1 za bolju regulaciju šećera u krvi i održavanju zdrave telesne težine.

Jupiterimages/GettyImagesPlus