Zašto se javlja noćno znojenje i u kojim slučajevima ukazuje na ozbiljan problem?

by | 02.09.2024
Zašto se javlja noćno znojenje

Noćno znojenje se uglavnom povezuje s hormonalnim promenama u menopauzi, ali uzroci mogu biti i ozbiljna oboljenja. Saznajte o čemu se radi. 

Ukoliko se tokom noći ili ujutro budite obliveni znojem, znajte da niste jedini – procene su da se negde oko 35% odrasle populacije širom sveta suočava s noćnom hiperhidrozom ili prekomernim znojenjem. Ovo stanje, iako neprijatno, ne mora odmah biti razlog za zabrinutost, naročito ako se javlja tek povremeno.

Noćno znojenje može da ukaže na određena stanja

Međutim, ukoliko je ova hiperhidroza praćena i drugim pojavama, poput groznice, gubitka telesne težine, bola u pojedinim delovima tela i dijarejom, potrebno je posavetovati se s lekarom − kako bi se otkrio uzrok i prepisala odgovarajuća terapija, koja bi sprečila i eventualna pogoršanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta izaziva noćno znojenje?

Znojenje je prirodni mehanizam kojim organizam nastoji da se zaštiti od preteranog zagrevanja i održi telesnu temperaturu na optimalnoj vrednosti od 36,5 stepeni C. Nekoliko kapljica znoja na čelu ili na jastuku u jutarnjim satima ne predstavljaju ništa čudno, ali ako je osoba natopljena znojem do te mere da se mora presvući i promeniti posteljinu, sigurno da se iza svega krije neki drugi razlog.

Upotreba određenih lekova i infekcije

Naime, moguće je da je reč o nuspojavi koja prati upotrebu određenih medikamenata, što se odnosi na terapije za depresiju i dijabetes, ali i na hormonalnu terapiju za kontrolu menopauze. Takođe, ova pojava može biti simptom infekcija poput tuberkuloze, koja pogađa disajne puteve, endokarditisa, tj. upale unutrašnjeg sloja srca, osteomijelitisa, koji zahvata kosti, kao i bakterijske infekcije bruceloze, koja, između ostalog, izaziva uvećanje limfnih čvorova.

Članak se nastavlja posle reklama

Poremećen rad štitne žlezde

U potencijalne okidače spadaju i poremećaji u radu štitne žlezde, naročito hipertiroidizam, koji ubrzava metabolizam i izaziva povišenje telesne temperature, apscesi, tj. nagomilavanje gnoja u tkivima, ali i poremećaji spavanja, poput apneje. Naime, u ovom stanju javljaju se kratki prekidi disanja, te telo pojačano luči znoj usled nedostatka dovoljnih količina kiseonika.

Članak se nastavlja posle reklama

Teška oboljenja

U najgorem slučaju, preznojavanje može biti posledica malignih oboljenja, poput leukemije, raka creva, mielofibroze, limfoma… Takođe, važno je napomenuti da i faktori poput stresa mogu biti uzrok problema, jer je u ovim slučajevima noćno znojenje podsvesna reakcija tela na svakodnevicu ispunjenu brigama i napetošću. Zato je važno voditi računa i o očuvanju zdravog psihičkog života, te minimizirati faktore koji negativno utiču na njega.

Koje korake možete da preduzete?

Pazite na ishranu

Izbegavajte preterano začinjenu, masnu i tešku hranu, pogotovo u večernjim satima, jer ona podstiče znojenje. Takođe, savetuje se izbegavanje konzumacije velikih količina slatkiša, naročito onih industrijskih, jer oni naglo povećavaju i spuštaju vrednosti glukoze u krvi, što takođe čini da organizam pojačano luči znoj.

Vodite računa o spavanju

Spavajte u prostoriji koja je optimalne temperature, između 19 i 24 stepena Celzijusa, i dobro provetrena, jer ćete se u toplom i zagušljivom ambijentu brzo preznojiti. Birajte dušeke, jastuke i krevetninu od prirodnih materijala, najbolje od pamuka, jer oni omogućavaju koži da diše, pa telo efikasnije obavlja termoregulaciju.

Eterična ulja

Koristite etarska ulja sa sedativnim dejstvom, jer ona smiruju napete nerve i pozitivno utiču na hormone, koje vraćaju u normalne vrednosti. Dobar predlog jesu ulja od lavande, žalfije, nane i citrusnog voća. Možete ih razblažiti u baznom ulju, pa utrljavati u kožu, najbolje u zonu oko slepoočnica ili čeoni deo, ili pak razblažiti u vodi i koristiti za osvežavanje vazduha u prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Čaj za miran san

Pomešajte jednake delove majčine dušice, lista koprive i matičnjaka, pa kašičicu mešavine prelijte šoljom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno 20 minuta. Zatim procedite i popijte pre spavanja.

JackF / gettyimages.com