Endometrioza: Kućni lekovi koji mogu da ublaže bolove

by | 18.08.2024
Endometrioza: Kućni lekovi koji mogu da ublaže bolove

Endometrioza je bolno stanje za koje trenutno ne postoji lek. Ipak, nekoliko kućnih lekova, kao što su toplota i određeni suplementi, mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Endometrioza je poremećaj koji pogađa ženske reproduktivne organe, gde ćelije koje podsećaju na sluznicu materice, nazvane ćelije endometrijuma, rastu izvan materice. Tkivo nalik endometrijumu najčešće raste u karlici, jajnicima i jajovodima. U teškim slučajevima može se proširiti izvan reproduktivnog sistema.

Endometrioza: Šta može da ublaži simptome?

Najčešći simptom endometrioze je bol u karlici i donjem delu leđa, posebno tokom menstrualnog perioda. Umesto grčeva koje mnoge žene doživljavaju tokom menstruacije, žene sa endometriozom često doživljavaju jak bol koji može biti teško da se nosi. Ostali simptomi uključuju:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Bol tokom seksualnog odnosa
  • Bol tokom mokrenja ili pražnjenjenja creva
  • Obilno krvarenje tokom menstruacije
  • Krvarenje između menstruacija
  • Umor
  • Neplodnost

Endometrioza: Kućni lekovi

Pronalaženje rešenja za smanjenje simptoma je važno za žene koje pokušavaju da upravljaju stanjem. Postoji nekoliko kućnih lekova koje možete pokušati da smanjite simptome.

Toplota

Ako se simptomi pojačavaju i potrebno je olakšanje, toplota može pomoći. Toplota može opustiti mišiće karlice, što može smanjiti grčeve i bol. Za lečenje grčeva možete koristiti tople kupke, boce sa toplom vodom ili jastučiće za grejanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Bromelain

Bromelain je enzim koji se nalazi u ananasu koji se takođe može uzimati kao dodatak. Neka istraživanja su otkrila da bromelain u kombinaciji sa dodatkom N-acetil cisteina i antioksidansom alfa lipoičnom kiselinom značajno smanjuje bol u karlici od endometrioze.

Članak se nastavlja posle reklama

Kurkuma

Kurkuma ima snažna antiinflamatorna svojstva koja mogu biti od koristi ljudima koji imaju simptome endometrioze. Možete uzeti kapsule kurkume ili možete napraviti čaj od kurkume koristeći koren kurkume ili kesice čaja. Ne zaboravite da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što uzmete kurkumu ili druge nove suplemente.

Antiinflamatorna hrana

Potrebno je više studija o efektima ishrane na endometriozu, ali neka istraživanja pokazuju da antiinflamatorna dijeta može pomoći u smanjenju bolova. Ovo neće ponuditi brzo olakšanje simptoma, ali bi moglo pomoći u dugotrajnom upravljanju endometriozom.

Namirnice koje izazivaju upalu su: mlečni proizvodi, crveno meso i pržena hrana.
Namirnice koje se preporuču su: zeleni čaj, masna ribe, zeleno lisnato povrće,
bobičasto voće, trešnje, orasi, maslinovo ulje i začini.

Masaža

Neka istraživanja pokazuju da masaža može pomoći u lečenju bolova kod ljudi sa endometriozom. Druga mala studija je otkrila da je osteopatija, koja uključuje fizičku manipulaciju sličnu masaži, poboljšala simptome endometrioze.

Članak se nastavlja posle reklama

Čaj od đumbira

Pojedine žene sa endometriozom imaju i simptome mučnine . Čaj od đumbira je ustaljeni kućni lek za lečenje mučnine. Kada osetite mučninu, dodajte jednu u šolju ključale vode, ostavite da se natapa i popijte.

Joga

Joga je drevna praksa koja kombinuje meditaciju i fizičke položaje. Često se koristi za ublažavanje stresa, ali takođe može poboljšati simptome endometrioze.

Članak se nastavlja posle reklama

Pošto endometrioza može da izazove neplodnost, takođe je važno da posetite svog lekara ako imate endometriozu i planirate da zatrudnite.

mescioglu / gettyimages.com