KAKO DA UBLAŽITE SINDROM NEMIRNIH NOGU?

by | 30.07.2023

Saznajte na koji način možete da olakšate ovaj problem

KAKO DA UBLAŽITE SINDROM NEMIRNIH NOGU?

Sindrom nemirnih nogu pogađa oko 15% stanovništva i može se pojaviti u bilo kom trenutku.

Sindrom nemirnih nogu: Saveti koji mogu da vam pomognu

Tiho sedite na sastanku i odjednom noga počinje da se trza sama od sebe. Ili, što je još gore, baš kada odete na spavanje, osećate da vam noge postaju toplije i da se stalno trzaju što remeti kvalitetan san. To se zove sindrom nemirnih nogu. Pored medikamenata i određeni kuni lekovi mogu da vam pomognu u rešavanju problema.

Sindrom nemirnih nogu: Povećajte unos magnezijuma

Grčevi i trzanje u nogama može uzrokovati nedostatak minerala. Iako je kalcijum mineral koji je važan za izgradnju tela, ključan je i magnezijum. Mnogi od nas unose malu količinu ovog minierala u organizam, a kao rezultat može da dođe do pojave sindroma nemirnih nogu.  

Osim toga, pošto je magnezijum prirodni relaksant, može biti od velike pomoći da ublaži nemirne simptome i bol. Imajte na umu da pazite na svoj unos, jer višak može dovesti i do problema sa varenjem.

Namirnice koje su posebno bogate magnezijumom su:

  • Zeleno lisnato povrće: kupus, kelj, spanać, peršun, blitva, zelena salata i brokoli.
  • Semenke: susam, suncokret, bundeva, badem, kikiriki i brazilski orah.
  • Integralne žitarice: kukuruz, pšenica, integralni pirinač, ječam, proso i heljda.
  • Voće: kajsije, smokve i avokado.

Koristite topli ili hladni oblog 

Sindrom nemirnih nogu može izazvati intenzivan osećaj mravinjanja u nogama što vam može da vam remeti odmor i san. Umirujuća topla ili hladna obloge na zahvaćenom delu može ublažiti bol i ublažiti nevoljne trzaje mišića.

Osim toga, ovaj trik služi mozgu da registruje novi osećaj koji će zameniti nelagodnost u nogama. Možete koristiti peškir natopljen ledeno hladnom ili toplom vodom da biste maksimizirali efekat.

Izbegavajte mlečne proizvode i kofein

Simptomi sindroma nemirnih nogu najčešće se povećavaju uveče i noću, a prema rečima lekara, određeni dodaci u ishrani mogu pogoršati stanje. Stoga, da biste ublažili simptome i kontrolisali osećaj pulsiranja, pokušajte da izbegavate hranu koja pogoršava problem kao što su kofein, mlečni proizvodi i šećer. Držite se dijete bogate hranljivim materijama jer deluje umirujuća za telo.

Isprobajte ponderisanu ćebad

Naučnici su utvrdili da teško ili ponderisano ćebe (težina je obično u rasponu od 2,5 do 13,5 kg) može da ublaži anksioznost, povećava nivo hormona oksitocina i melatonina, koji opuštaju telu, taju osećaj zadovoljstva i olaklšavaju san.

Materijal koji se koristi u ovim ćebadima obično su staklene ili plastične kuglice ili perlice. Ovo ćebe takođe može da vam pomogne kada je o sindromu umornih nogu reč.

Foto: Andranik Hakobyan / gettyimages.com