Čaj od troskota olakšava muke od bubrežnih tegoba i hemoroida

by | 12.07.2024
Čaj od troskota olakšava muke od bubrežnih tegoba i hemoroida

Čaj od troskota se u ajurvedskoj medicini koristi u lečenju mnogih poremećaja. Pomaže u izbacivanju kamenja iz urinarnog trakta, jača imunitet i čisti telo od parazita. 

Čaj od troskota je popularan u firoterapiji. Troskot (Polygonum aviculare L.) je žilava zeljasta biljka, sa usko eliptičnim listovima i sitnim belim ili ružićastim listovima. Široko rasprostranjen oko kuća, pored puteva i na ugaženim mestima. Za lekovitu primenu koristi se osušeni nadzemni deo biljke koja sadrži flavonoide, sluzi, tanine,silicijumovu kiselinu i kumarine.

Čaj od troskota u narodnoj medicini

Čaj od troskota ima donosi mnoge zdravstvene benefite. Koristi se kao ekspektorans za kašalj i bronhitis. Takođe se koristi kao adstringent, odnosno koristan je kod gomila, krvarenja i dijareje. Pomaže u izbacivanju kamenja iz urinarnog trakta i takođe leči upalu urinarnog trakta.

Članak se nastavlja posle reklama

Ima antimikrobna svojstva koja se mogu koristiti protiv gingivitisa. Takođe je koristan u lečenju inflamatornih bolesti i rana. Takođe deluje kao anthelmintik, srčani tonik i vazokonstriktor. Čisti toksine iz tela. Takođe smanjuje stres iz srca i reguliše cirkulaciju krvi u telu.

Jača imuni sistem i štiti telo od infekcija. Povećava proizvodnju kolagena i elastina što poboljšava elastičnost kože i takođe smanjuje bore. Takođe poboljšava zdravlje krvnih sudova.

Članak se nastavlja posle reklama

Čaj od troskota i zdravstveni benefiti:

Poremećaji bubrega

Troskot se koristi kao diuretik i antiinflamatorno. Deluje na bubrege održavajući njihovo pravilno funkcionisanje i povećava količinu soli i vode u telu. Takođe pruža olakšanje kod drugih simptoma povezanih sa bubrežnim poremećajima kao što su edem pedala, visok krvni pritisak, pečuća mokrenja itd. Podstiče mokrenje i izbacuje tečnost iz tela. To je najbolji lek za uklanjanje kamena iz bubrega i pomaže u opuštanju bešike.

Članak se nastavlja posle reklama

Hemoroidi

Ova biljka deluje kao antiinflamatorno sredstvo koje pomaže u smanjenju upale hemoroida. Takođe deluje kao anestetik koji blokira bol i deluje tako što sužava krvne sudove zahvaćenog područja. Takođe pruža olakšanje tako što smanjuje bol, otok i nelagodnost.

Rane

Kod rana, ova biljka deluje kao antibiotik, ali i kao antiseptik koji smanjuje sepsu i infekciju. Takođe leči rane koje ne zarastu u kraćem vremenskom periodu.

Poremećaji kože

Ova biljka pomaže u ispravljanju metabolizma u telu poboljšavajući imunitet tela. Uklanja masnoću sa kože i vlaži suvu kožu i uklanja sve toksine iz tela. Povećava proizvodnju kolagena i elastina daje koži elastičnost.

Dizenterija

Koristi se kao antibiotik koji ubija bakterije i deluje usporavanjem pokreta creva. Smanjuje pokrete creva i skraćuje trajanje dizenterije i pruža olakšanje drugih simptoma kao što su bol u stomaku, slabost i umor.

Članak se nastavlja posle reklama

Protiv parazita

Ova biljka izbacuje parazite iz tela bez nanošenja štete domaćinu delujući kao anthelmintik. Paraziti uključuju okrugle i ravne crve. Takođe kontroliše ponovnu pojavu ovih crva i pruža olakšanje kod drugih simptoma kao što su slabost, bol u stomaku, osip koji svrbi, gubitak apetita i krvava stolica.

Respiratorni poremećaji

Ovo deluje kao ekspektorans, sredstvo protiv kašlja i mukolitičko sredstvo koje otpušta gust bronhijalni sekret i rastvara gustu sluz i takođe čisti sluz iz disajnih puteva. Takođe sprečava stezanje mišića u respiratornom traktu i pruža olakšanje pacijentu. Troskot takođe deluje kao vazokonstriktor tako što sužava krvne sudove i sprečava epistaksiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Kod upale grla, ovaj grm deluje kao antivirusno i antiinflamatorno sredstvo koje može pomoći u izglađivanju upaljenih tkiva i pruža olakšanje kod drugih simptoma povezanih sa upalom grla kao što su ukočenost vrata, bol u uhu i groznica.

Kako se koristi?

Kafenu kašiku usitnjenog nadzemnog dela troskota preliti šoljom (200 ml) hladne vode i zagrejati do ključanja. Poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri do pet puta dnevno po šolju čaja.

seven75 / gettyimages.com