Lovor za upalu bešike i izbacivanje viška vode iz tela

by | 24.06.2024
Lovor za upalu bešike i izbacivanje viška vode iz tela

Ova biljka se od pamtiveka koristi na narodnoj medicini u slučaju mnoigih tegoba. Budući da je poznat po svom snažnom antimikrobnom dejstvu travari savetuju lovor za upalu bešike.

Sadrži obilje minerala i vitamina, folnu kiselinu, alkaloide, tanine, zbog kojih može ojačati imunitet, detoksikovati organizam i zaštititi ga od bakterijskih infekcija. Na bazi osušenih listova lovora najčešće prave se čajevi, lekovite kupke i obloge, dok se ulje koristi u aromaterapiji i kao sredstvo za ublažavanje raznih upala.

Lovor za upalu bešike i druge tegobe

Lovorov list ima snažno antimikrobno dejstvo, posebno kada su u pitanju bakterije iz roda Salmonella i Escherichia, ali i antifungalno. Pored toga, kliničke studije su pokazale da sastojci lovora u velikoj meri ometaju sposobnost kandide da prodre kroz ćelijske membrane, izazivajući tako različite komplikacije. Zbog toga je ova biljka idealan dodatak ishrani za ljude
koji se bore sa tegobama izazvanim delovanjem ove gljive.

Članak se nastavlja posle reklama

Lovor za upalu bešike i izbacivanje vode iz tela

Za ovaj recept, 25 g lovorovog lista i 10 g bobica kleke sitno iseckati, pa sve pomešati sa dva sitno iseckana čena belog luka. Zagrejati pola litra belog vina i dodati pripremljenu smesu.
Poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi dok više od polovine tečnosti ne ispari. Nakon toga skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Sipajte smešu na gazu ili pamučnu krpu i nanesite je na područje bešike. Zagrejati i ostaviti da deluje najmanje dva sata. Ponovite tri do četiri dana.

Kako se pravi lovorovo ulje?

Sakupite oko 30 g svežih lovorovih listova, pa ih sameljite u mlinu ili u višenamenskoj mašini za hranu. Kada se sitno iseckaju, stavite ih u staklenu flašu i prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem, pa dobro zatvorite i ostavite da odstoje dve nedelje na suvom mestu.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon toga uklonite listove i zameniti svežim (u istoj količini kao i ranije), kako bi aroma ulja bila što intenzivnija. Vratite ga na isto mesto i ne otvarajte narednih 15 dana. Po isteku naznačenog perioda, tečnost procediti kroz gazu i po želji dodati nekoliko kapi vitamina E. Nakon toga ulje je spremno za upotrebu. Ovo ulje možete koristiti u ovim slučajevima:

Članak se nastavlja posle reklama

Za inhalaciju: U provrelu vrelu vodu sipajte nekoliko kapi ulja, pa udišite oko 10 minuta.

Za ublažavanje menstrualnih tegoba: U ravnomernom odnosu, razblažite lovorovo ulje bazom, npr. sa semenkama grožđa, jojobe ili uljem šipka, a zatim nežno masirajte donji deo stomaka.

Napomena: Upotreba lovorovog ulja se ne preporučuje deci, trudnicama, dojiljama, itd…

Lovor za druge tegobe

Protiv čirova kože: Šaku zrelog lovorovog lista sitno iseckajte, pa ih pomešajte sa medom da dobijete gustu smesu. Nanesite direktno na bolna mesta, ostavite da deluje najmanje pola sata, a zatim isperite mlakom vodom. Ponovite dva puta dnevno nedelju dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupka za lečenje artritisa: 20 g suvog lovorovog lista kuvajte deset minuta u pet litara vode, pa ostavite poklopljeno oko dva sata. Posle toga, procedite i dobijenu tečnost sipajte u toplu vodu za kupanje.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com