KADA OČISTITE JETRU, ­SPASIĆETE SE 52 OBOLJENJA

by | 25.07.2022

 Nikola Smiljković, profesor sporta i fizičkog vaspitanja i stručnjak za zdravu ishranu, savetuje kako da se oslobodimo toksina i opasnih virusa iz organizma

 

– Masna, troma i spora jetra uvertira je za pedeset i dva oboljenja koje ćete, ukoliko brinete o svojoj jetri, sprečiti i preduprediti a ako je došlo do određenog oboljenja može se i rešiti. Jedini, pravi, najsigurniji, najbezbedniji, najbolji način isceljivanja masne jetre na svetu je program 3: 6: 9. Prog­ram se sastoji od voća, povrća, lekovitog bilja i začina, divlje hrane. Ukoliko praktikujete savet koji ću vam dati, učinićete za vaše zdravlje i dugoročno sam siguran da ćete velikim delom isceliti masnu jetru – kaže na početku razgovora za Magično bilje Nikola Smilj­ković, profesor sporta i fizičkog vaspitanja i stručnjak za zdravu ishranu, i nastavlja: – Za jutar­nje čišćenje jetre uradite slede­će: dobro se hidrirajte čim us­ta­nete i ne unosite masti pre ručka.

Eto, to je sve. I dalje ćete jesti – jedite tokom celog jutra, ako to želite – ali preskočite namirnice bogate mastima i vodite računa o tome da unosite dovoljno tečnosti. Kada dođe jedan od onih dana kada ni sami ne znate koliko obaveza imate, znajte da su hidracija i izbegavanje masti – pobeda.

Evo primera: Nakon buđenja: Popijte 450 ml vode sa limunom ili limetom. Doručak: Šejk od voća (po izboru). Pre podne: Opet šejk ili krompir sa salatom, ili nekoliko vrsta salate u velikom tanjiru, prelijte sokom od limuna umesto sirćeta ili ulja. Zapamtite, bez masti, ni dobre ni loše masti nisu poželjne, jetra je prepuna masti, guši se i treba joj malo odmora i vremena da se očisti.

Šta da radimo ako imamo naduveno lice ili naduvene oči?

– Moramo da prestanemo da jedemo hranu koja hrani virus, koji je u po­zadini tog simptoma. Radi se o virusu koji je uzok preko sto oboljenja, Epštajn-Barov virus. Ovom prilikom ću samo nabrojati koja je to hrana. To su: kukuruz i sve namirnice i proizvodi od kukuruza, soja i svi proizvodi od soje, ulje od uljane repice, rafinisan šećer od šećerne repe, jaja, mlečni proiz­vodi, svinjetina, tovljena riba (samo su dozvoljene u malim količinama ribe iz divljine – losos, iverak i bakalar, ostale nisu zbog žive), gluten, pri­rod­ne arome, veštačke arome, veš­tački zaslađivači, limunska kiselina. Suplementi koje treba izbegavati: L-karnitin, suple­menti životinjskog porekla, protein surutke, suplementi od ribljeg ulja zbog žive i dioksina (omega 3 masne kiseline uzimati na bazi biljaka i algi, ne ribe), suplementi gvožđa.

Kako da oslobodimo mozak i telo od toksina?

– Najbolji način da se os­lobodite teških metala jeste da svakodnevno konzumirate sledećih pet namirnica: ekstrakt soka ječmene trave u prahu, spirulinu, korijander, divlje borovnice i crvene alge: Svih pet vrsta suplemenata i namirnica trebalo bi da unesete u roku od dvadeset četiri sata, kako biste postigli najbolje efekte. Ako ne možete da uklju­čite svih pet, pokušajte svako­dnevno da unosite naj­manje dve do tri vrste. Imajte u vidu da postoji mnogo na­mirnica i biljaka, kao što je hlorela koju reklamiraju kao efikasno sredstvo za uklanjanje teških metala. Budite oprezni. Iako je hlorela poznata kao suplement, manje je efikasna od drugih koje sam naveo. Hlorela vas ne štiti od lošeg uticaja žive.

Kako se paradajz, kelj i bosiljak bore protiv virusa štitaste žlezde?

– Paradajz sadrži svoj oblik vitamina C koji je bioraspoloživ za limfni sistem i jetru, podr­ža­va imuni sistem protiv EBV i sprečava virus da s lakoćom putuje telom. Ovaj vitamin C takođe pruža podršku imunom sistemu same štitaste žlezde u predelu vrata. Paradajz jača frekvencije štitaste žlezde, pomažući da se uspostavi rav­no­teža i homeostaza sa svim ostalim organima i žlezdama.

Kelj je bogat određenim alkaloidima koji štite od virusa kao što je EBV. NJegove fito­hemikalije mogu da uđu u štitastu žlezdu ubijajući dže­pove EB virusa, koji se u njoj stvaraju tokom ranih stadijuma.

Kada je u pitanju bosiljak, antivirusne sposobnosti ove začinske trave delom potiču od fitohemijskih jedinjenja koja mogu da uđu u štitastu žlezdu i uspore razornu aktivnost EBV čestica. Bosiljak pomaže da se smanje čvorovi, ciste i tumori i sadrži jedinjenja koja pomažu u prevenciji raka štitaste žlezde.

Na koji način banane leče sluzokožu crevnog trakta?

– Banane su moćna antivirusna hrana – toliko moćna da imaju sposobnost da suzbiju rast retrovirusa HIV-a. Bogate triptofanom, banane mogu da pomognu kod po­re­me­ćaja spavanja, da smire, smanje anksioznost i olakšaju depre­siju. A oni koji brinu zbog kandide, nikako ne treba da zaziru od banana. One najbolje uništavaju gljivice uklanjajući štetne bakterije, a istovremeno hrane korisne mikroorganizme u crevnom traktu. Zbog toga su i podrška za vitamin B12, budući da mikrobi u crevima mogu da poremete proces proiz­vodnje vitamina B12 u ileumu.

Što se tiče pomoći u varenju, ništa nije bolje od banane. One ublažavaju grčeve kod hiperaktivnog debelog creva i tankog creva. Banane mogu da olakšaju želudačne grčeve i gastrointestinalne poremećaje koje dolaze od stresa; tajno su oružje protiv kolitisa, sindroma razdražljivih creva i Kronove bolesti.

Fruktoza iz banane je jetrina omiljena hrana. Omogućuje da se jetra brzo nahrani i budi uspavane ćelije, povećavajući njihov radni učinak. Smiruje obloge crevnog trakta i nerve pripojene crevnom traktu. Sjajna su hrana u kombinaciji sa drugom hranom bogatom ugljenim hidratima jer poboljšavaju sposobnost jetre u apsorpciji hranljivih materija.

Šta je preporučljivo čišćenje žučne kese?

 – Pomorandže i mandarine obezbeđuju kombinaciju kalcijuma i vitamina C. Kada su u kombinaciji iz istog izvora hrane, jetra ih bolje iskoristi nego da su iz različitih izvora. Još jedno sjajno voće koje omogućava jetri lakšu apsorpciju i preradu hranljivih materija. Sposobne su u maloj meri da razgrade kamen u žuči, ali su veoma sposobne da iskorene i rasprše talog i sedimente, koji se mogu naći u žučnoj kesi posle prolaska kroz žučne kanale iz jetre.