PROTEINI IZ BILJNIH ALTERNATIVA MESU TEŽE SE APSORBUJU U CREVIMA

by | 26.07.2022

Nova studija je pokazala da se proteini iz biljnih alternativa mesu ne apsorbuju u crevima kao proteini iz pilećeg mesa.

Bogate proteinima, sa malo nepoželjnih masti, biljne alternative mesu se često reklamiraju kao zdravije. Koliko god da je to istina, novo istraživanje ukazuje na to da će telu biti teže da apsorbuje proteine iz alternativa mesu nego iz, na primer, pilećeg mesa.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Ohaju uzgajali su ćelije ljudskih creva u petrijevoj posudi (šolji) i analizirali ćelijski unos peptida, „građevinskih blokova“ proteina, kada se nađu u kontaktu sa pilećim mesom i zamenom napravljenom od proteina soje i pšenice.

Kuvani komadi zamene i pilećeg mesa dodati su u ćelijske kulture nakon što su mleveni i razloženi digestivnim enzimom koji se nalazi u ljudskim crevima.

Njihovi testovi su pokazali da su peptidi iz alternativa mesu bili manje rastvorljivi u vodi od onih iz piletine i da ih ljudske ćelije nisu tako dobro apsorbovale.

Jasno je da je ovo veoma pojednostavljen model, kome nedostaju mnoge složenosti pravih  ljudskih creva, tako da sve zaključke treba donositi s oprezom.

Autori studije, obljavljene  u Journal of Agricultural and Food Chemistry, pišu da bi buduća istraživanja trebalo da ispitaju da li se ovi rezultati mogu ponoviti u živim organizmima, a ne samo u nekoliko ćelija u laboratorijskim uslovima.