DR OLGA LIČINA, DOKTOR MEDICINE I KLINIČKI NUTRICIONISTA: UGLJENI HIDRATI NEOPHODNI. PROBLEMI U PROBAVI NASTAJU KADA IH IZBEGAVAMO

by | 11.09.2021

Dr Olga Ličina, doktor medicini klinički nutricionista, razbija najčešće mitove o ishrani i savetuje kako da ne izložimo organizam nepotrebnom disbalansu

 

Veoma je važno koje namirnice biramo jer to utiče na ceo organizam. Nije nam bitno samo koliko neka namirnica ima ka­lo­rija nego koje nutrijente sadrži. Hranom se može sprečiti nastanak mnogih hroničnih ne­zaraznih bolesti, poput dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti, anemije, bolesti digestivnog trakta. Kada biramo hranu, prednost dajemo prirodnoj ishrani, žitaricama u celom zrnu, hrani bo­gatoj esencijalnim proteinima i mastima, poput ribe i orašastog voća. Ovakva ishrana uti­če i na dobro varenje i hrani naše ’dobre’ bakterije, koje pomažu imunom sistemu i samim tim utiču na opšte blagostanje.

Kako da pomognemo organizmu da efi­­kasnije metaboliše hranu? Koje kom­bi­nacije namirnica treba izbegavati? U če­mu najviše grešimo pri odabiru namirnica ?

– Mislim da je najčešća greška pre­ve­lika konzumacija brze hrane, sokova i slatki­ša. U današnje vreme takva hrana nam je dostupna na svakom koraku i podstiče neprekidni unos. Upravo kon­stan­tni sitni obroci, bogati prostim ug­lje­nim hidratima, stalno podižu nivo šećera pa i lučenje insulina koji može da dovede do metaboličkog sindroma. Zato je neophodno u danu imati tri glavna obroka i jednu do dve voćne užine.

Koji su, po Vama, najčešći mitovi o ishrani?

– U današnje vreme ima mnogo mitova o ishrani jer na internetu možemo naći pregršt saveta nestručnih lica. Neke namirnice, ili čak cela grupa namirnica, proglašene su dobrim, dok su neke ’super hrana’. Rašireni su i mitovi o kom­bi­novanju namirnica i vremenu unosa. Pro­teini i ugljeni hidrati, na primer, vare se u različitim delovima digestivnog trakta, a retko koja namirnica je sastavljena od samo jednog makronutrijenta.

I nakon devetnaest časova, namirnice imaju istu kalorijsku, to jest, energetsku vrednost, samo je pitanje da li će se ta energija iskoristiti ili taložiti u mastima.

Zašto treba da merimo hranu koju unosimo?

– Tek kada krenemo da merimo i zapisujemo šta i koliko jedemo i pijemo, postanemo svesni količine hrane koju smo uneli. U mojoj praksi često se srećem sa flo­skulom ’ali ja ne jedem puno’. Zato mi je nutritvan dnevnik jedan od omiljenih alata, jer tako i sami postanete svesni svojih grešaka.

Zašto ne treba izbacivati ugljene hidrate i u kom procentu treba da budu zastupljeni u svakodnevnoj ishrani?

– Ugljeni hidrati su osnovni izvor ener­gije. Glukoza kao produkt meta­bolizma uglje­nih hidrata neophodna je za pravilan rad in­sulina nezavisnih organa poput mozga, jetre i mišića. Takođe, složeni ugljeni hidrari sa­drže vlakna koja poboljšavaju peristaltiku cre­va i hrane dobre bakterije. Preporučuje se da bu­du 50-60% dnevnog unosa svih makro­nu­trijenata.

Od čega nastaju problemi u probavi?

– Upravo izbegavanjem ugljenih hidrata. Ka­da nastanu problemi sa probavom, treba po­većati unos vlakana na trideset grama dne­v­no. Hrana bogata vlaknima su žitarice, ma­hu­narke, šargarepa, krompir, brokoli i kukuruz.

Da li je testo nezdravo?

– Svaka hrana može biti nezdrava u velikim količinama. Hleb je osnovna životna na­mir­ni­ca, ali je bitno od koje vrste brašna ga uzi­ma­mo. Ovo važi i za sve ostale proizvode od testa.

Da li preporučujete neke biljne mešavine koje su se dokazale kao efikasne u tretmanu određenih tegoba?

– Biljne mešavine vekovima se koriste u medicini. Dobrim su se pokazale brusnica i peršun kod urinarnih tegoba, nana i kamilica protiv digestivnih, matičnjak i valerijana kod nervne napetosti.

Ko i kada treba da posegne za suple­men­tacijom određenih vitamina i minerala? Da li postoje određena pravila? Koje vitamine i minerale ne treba uzimati istovremeno?

– Suplementaciju nikada ne treba uzimati na svoju ruku jer postoji mogućnost pre­ve­li­kog unosa nekih vitamina ili minerala. Ako ste na hroničnoj terapiji, neki lekovi ne bi smeli da se kombinuju sa određenim suplementima. Zbog toga je neophodno da se pre upotrebe suplemenata posavetujete sa izabranim le­ka­rom koji će i savetovati da se urade određene analize.

Gvožđe i kalcijum treba razdvojiti u roku od dva sata prilikom konzumacije jer se sma­nju­je apsorpcija gvožđa tokom istovremenog unošenja.