DOMAĆI RECEPTI ZA ZDRAV SLADOLED

by | 20.08.2021

Slatkiš bez šećera. mleka, jaja i aditiva

Za pripremu više vrsta domaćeg sladoleda, koji mogu da konzumiraju svi, pa i deca, trudnice, kao i osobe sa dijabetesom (uz konsultaciju sa lekarom), glavni sastojak su banane, sezonsko voće, malo koštunjavog voća i crna čokolada, a preporučljivo je i da pustite mašti na volju. Poneka šipka vanile ili cimeta mogu da posluže i kao dekoracija i kao sastojak, a ako vam sve ovo nije dovoljno slatko, dodajte steviju (prirodan zaslađivač, sa minimumom emulgatora). Najveća prednost ovakvog načina pripreme je što sladoled ne sadrži dodatni šećer i štetne veštačke boje, zaslađivače, konzervans, aditive i emulgatore, među kojima je i opasan karaginan, koji se nalazi u većini sladoleda.

 

Hladni slatkiš od banana i sezonskog voća

Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne, a dovoljno su slatke da mogu da zadovolje sve ukuse.
Sastojci:
– banane
– sezonsko voće
– vanila (po želji)
Priprema:
Banane oljuštite i iseckajte na kolutiće pa ih stavite u zamrzivač na dva sata. Sezonsko voće po izboru (borovnice, jagode, aroniju, maline, višnje, kupine) ne morate da zamrzavate, samo ga iseckajte. Kada se banane zamrznu, izvadite ih i stavite u blender. Možete da dodate i neki sastojak po želji, samo vodite računa da ne bude previše tečne strukture (izbegavati sokove), da masa bude kompaktna i kremasta, a ne razvodnjena, bez obzira na dodatno zamrzavanje, što bi smesu posle pretvorilo u čist led.
Sve treba ponovo staviti u frižider i držati do sat vremena, posle čega možete da poslužite svoj ukusan, domaći sladoled.

 

 Vega sladoled

Sastojci:
– 400 g seckanih banana (4 banane)
– 150 g kikiriki-butera (bez šećera)
– 200 g posnog krema od kokosa ili kokosovog mleka
– 70 g seckane crne čokolade (60% i više kakaoa)
– 50 ml skuvane kafe (može i kakao, nes ili malo mlevene kafe)
Priprema:
Prilično je jednostavna: Iseckajte banane, ubacite u blender ili “secka” i sve izmiksujte. Možete i da izgnječite banane i mešate ručno, dok masa ne postane kompaktna. Sipajte u posude pa zaledite, a sasvim je dovoljno da u zamrzivaču sve stoji najduže sat i po vremena. Ako će sladoled konzumirati i deca, možete da izbegnete kafu, koristite kakao.

Puding – sladoLed od semenki čije i banane

Sastojci:
– polovina zrele banane za jednu porciju
– dve kašike semenki čije
– malo bademovog mleka
– kašičica meda (po želji)
– kakao (1 kašika)
Priprema:
Izgnječite banane, dodajte bademovo mleko i sjedinite. Zatim dodajte semenke čije, med po želji (napominjemo da su banane izuzetno slatke) i kakao. Važno je sve dobro izmešati da se semenke čije razdvoje od grudvica banane i Praha kakaoa. Možete samo da rashladite u frižideru, najbolje preko noći, a možete i da zamrznete sve na dva sata. Za dekoraciju koristite koštunjavo ili sezonsko voće.