ZIMSKI DETOKS: KAKO DA IZ TELA IZBACITE OTROVE

by | 28.01.2022

Teške metale iz tela eliminišu korijander, glina, zeolit i hlorofil

Svakodnevno dolazimo u kontakt sa teškim metalima jer su prisutni svuda oko nas. Poznati su nam teški metali u vodi za piće, hrani, vazduhu. U sebi ih kriju brojna sredstva za kućnu i ličnu higijenu. Ima ih u konzervama od aluminijuma i aluminijumskim folijama, baterijama, sijalicama, metalnom posuđu. Nalazimo ih i u određenim vrstama farbi, kao i u namirnicama, najčešće ribi, lekovima, duvanu.

Problemi nastaju kada se teški metali u organizmu natalože do granica koje prevaziIaze normalne vrednosti. Ukoliko oksidišu, izazivaju oštećenja, najčešće na delovima nervnog ili endokrinog sistema, kao i digestivnog trakta. U slučaju da se ova stanja ne tretiraju blagovremeno, mogu nastati brojne fizičke, mišićne i degenerativne promene. One vremenom dovode i do teških oboljenja, poput multiple skleroze.

Važno je znati da teške metale nije moguće u potpunosti izbeći. Jednom kada se natalože u našem organizmu, mogu dovesti do niza zdravstvenih problema i tegoba. Upravo zbog toga, velik broj lekara, nutrici­onista i fitoterapeuta preporučuje redovne kure ćišćenja. Samo nam one mogu osloboditi telo od nataloženih toksina i opasnih metala.

Redovne kure detoksi­kacije uz pomoć korijandera, zeolita i zelene gline mogu pomoći.

Korijander

Ova biljka je jedan od najjačih prirodnih čistača. Najbolje je da se koristiti u svežem stanju, kao dodatak lekovitim supama i salatama. Da bi se teški metali u organizmu uspešno odstranili, preporučuje se veoma efikasan namaz od korijandera. Treba da ga konzumirate svakodnevno najmanje dve nedelje.

Izblendati dva manja čena belog luka, jednu šolju svežeg lista korijandera. Dodajte dve do tri supene kašike sveže cedenog soka od limuna, pet kašika maslinovog ulja i prstohvat nerafinisane morske soli.

Ovako dobijena pasta od korijandera treba da se čuva u staklenoj teglici u frižideru. Koristite svakodnevno dve nedelje, pa napravite kraću pauzu.

Zelena glina

Kako bi se eliminisali teški metali iz organizma u potpunosti, obavezno koristite kupke sa zelenom glinom.

Priprema kupke:

Potrebno je da u kadu napunjenu toplom vodom dodate pet do šest kašika zelene gline. Provedite u njoj oko pola sata (voda treba da bude što toplija). Kroz otvorene pore, lekovita glina prodire u organizam i izvlači toksine i teške metale.

Hlorofil

Jedite što više zelenog lisnatog povrća jer ono sadrži hlorofil, jedan od najvažnijih helata u prirodi. Inače, helacija označava vezivanje atoma teških metala za kompleksna organska jedinjenja i njihovo izbacivanje. Sposobnost hlorofila da vezuje i uklanja teške metale, poput žive iz organizma, čini ga veoma moćnim prirodnim čistačem.

Mineral zeolit

Zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti apsorpcije otrova, treba koristiti njegov prah u kurama da bi se eliminisali teški metali u organizmu. Ukoliko se redovno upotrebljava, zeolit veoma efikasno uklanja živu, arsen, hrom, nikl, olovo i druge metale iz organizma. Odlična je prevencija i sprečava mnoga ozbiljna oboljenja poput karcinoma.