ZAŠTO SU AVOKADO I PARADAJZ ODLIČNA KOMBINACIJA

by | 03.11.2022

Ove dve namirnice zajedno nude zdravstvene prednosti koje ne biste imali da ih jedete same

 

“Masnoća u avokadu pomaže nam da apsorbujemo više likopena, ključnog antioksidansa koji se nalazi u paradajzu”, objašnjava je nutricionistkinja Kristen Karli. Likopen je povezan s nizom zdravstvenih prednosti, među kojima su poboljšanje krvnog pritiska i kardiovaskularnog zdravlja, smanjenje holesterola i borba protiv raznih vrsta raka, prenosi Well+Good. Osim što je bogat likopenom, pradajz sadrži i biotin, vitamin B koji daje energiju, kao i  vlakna.

Karli dodaje da paradajz, uz druge izvore beta-karotena (što je svako voće ili povrće žute, narandžaste ili zelene boje), takođe sadrže provitamin A, koji ima ulogu u regulaciji imuniteta kao i održavanju zdravog vida. Ona dodaje da kada se beta-karoten “upari” sa zdravim mastima, provitamin A se u telu pretvara u vitamin A.

Osim što je idealno sredstvo za unos vitamina i minerala sadržanih u paradajzu, avokado je sam po sebi odličan izvor važnih nutrijenata. Pun je vlakana koja su neophodna za zdrava creva, a ima i antioksidativna svojstva za koja se pokazalo da pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i eliminišu toksine.