ZAŠTO KOSA ZIMI OPADA

by | 19.12.2021

Izgubiti 50-100 vlasi kose dnevno sasvim je normalno, ali većina će se zabrinuti kada na četki ostane čitav pramen

Izgubiti 50-100 vlasi kose dnevno sasvim je normalno, ali većina će se zabrinuti kada na četki ostane čitav pramen, što se zimi često događa.

Zašto kosa zimi opada više nego inače?

Hladan vazduh

Hladan zimski vazduh  lišen je vlage, što  pojačava opadanje i lomljenje kose.  Da biste  ublažili opadanje potrebno je da kosu negujete adekvatnim proizvodima i maskama koje možete napraviti i sami. Najbolji za jaku i otpornu dlaku su maslinovo ili kokosovo ulje.

Kape

Kape, a naročito one vunene, mogu biti uzrok preteranog opadanja kose. Kada nosite kapu ceo dan, onemogućavate kosi da diše, a ona istovremeno skuplja vlagu koja joj je potrebna kako ne bi bila isušena. Pokušajte da nadjete nešto nežnije materijale ili mešavinu koja manje šteti kosi.

Pranje vrućom vodom

Mnogi od nas obožavaju  turširanje vrelom vodom. No, kada je reč o kosi, naročito zimi, to može da bude  štetno. Pranje kose vrelom vodom, a potom izlazak na hladan vazduh mogu je jako isušiti. Preporučuje se da perete kosu mlakom vodom, a na kraju – isperete što hladnijom. Kosi ćete tako dati zdrav sjaj i sačuvati je od pucanja.

Preterano korišćenje pegle ili figara

Preterano korišćenje aparata za uvijanje ili peglanje kose u zimskoj sezoni dodatno je oštećuje. U ovom periodu godine pokušajte da “oslobodite” kosu od aparata koji joj ne čine dobro.

Redovno šišanje

Ignorisanje ispucalih vrhova česta je pojava kod svih ljubitelja duge kose. Zima čini da kosa izgleda beživotno, ali i da se brže mrsi, a raščešljavanjem ćete samo postići prekomerno opadanje. Zimi pokušajte da se češće šišate i održavate kosu.