HIT PREDLOG: DA BISTE BILI ZDRAVI DOVOLJNO JE DA INTENZIVNO VEŽBATE SAMO 12 MINUTA

by | 18.12.2021

Superkratki treninzi učiniće da budete jači, spremniji i zdraviji

Dok su trčanje i dugotrajni treninzi u teretani sjajni iz niza razloga, superkratke HIIT (High-intensity interval training) sesije definitivno mogu igrati ulogu u tome da budete jači, spremniji i zdraviji.

 Prema studiji Opšte bolnice Masačusats, možete poboljšati svoje zdravlje i kondiciju sa samo 12 minuta intenzivnog vežbanja.

 Istraživači tvrde da to ima veze s korisnim promenama u nivoima “metabolita” koji kruže telom tokom i nakon kratkog vežbanja visokog intenziteta, koji su, jednostavno rečeno, nusproizvodi metabolizma.

 Kako bi sve dobro procenili,  istraživači su ispitali,  411 muškaraca i žena od kojih je traženo da 12 minuta intenzivno vežbaju, a njihovi metaboliti su mereni pre i odmah nakon testa.

 Iz uzoraka nakon treninga istraživački tim je otkrio “povoljne promene u brojnim metabolitima za čije je nivoe u mirovanju  ranije utvrđeno da su povezani sa kardiovaskularnim bolestima”.

 Na primer, samo 12 minuta vežbanja visokog intenziteta, dovodi je do neverovatnih 29 posto pada nivoa glutamata, “ključnog metabolita povezanog sa srčanim oboljenjima, dijabetesom i smanjenom dugovečnošću”. Nivo DMGV, metabolita povezanog s povećanim rizikom od dijabetesa i bolesti jetre, pao je za isto tako impresivnih 18 posto.

 Postoji i mnogo više tzv. lolalnih prednosti. Na primer, intenzivniji trening čini srčani mišić efikasnijim, jer je kao rezultat “potrebno manje kiseonika za izvođenje iste vežbe”. Ne samo da ovo ima pozitivan učinak na celokupno zdravlje srca, već takođe znači da ćete moći da napredujete brže nego što biste to učinili uz duže periode vežbanja niskog ili umerenog intenziteta.

 Mišići u cijelom telu takođe osećaju efekte, a pojačavanje mitohondrija mišićnih ćelija pomaže da brže izgradite mišiće, bolje radite i ostvarite najveće moguće zdravstvene koristi u najbržem mogućem vremenu.