ZAŠTO JE VAŽNO DA PIJETE SOK OD NANE

by | 17.07.2021

Osvežava i okrepljuje umoran organizam. Osnažiće vam telo bolje i od šumećih tableta i zato je važno da ga pijete tokom  letnjih meseci

Osvežava i okrepljuje umoran organizam. Osnažiće vam telo bolje i od šumećih tableta i zato je važno da ga pijete tokom  letnjih meseci. Pritom, potpuno je zdrav, prirodan i bezbedan za korišćenje. Sirup od nane ne pominjemo tako često, rekli bismo potpuno nezasluženo. Ukusan je i lekovit, a mogu ga piti deca, pa čak i trudnice. Ovo blagotvorno piće će vas u kratkom roku osloboditi glavobolje, smiriti nerve, odstraniti želudačne smetnje i pospešiti bolju probavu. Spisak blagodeti po zdravlje je prilično dugačak.

Nana je jedna od najpopularnijih biljaka na svetu. Osim u prirodnoj medicini, ona je našla svoju veliku primenu u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Miris peperminta prisutan je svuda – od žvaka, preko sapuna pa sve do pasti za zube. Ova blaga i aromatična biljka u celosti je lekovita, međutim najveće zasluge pripisuju se njenim listovima. Upravo u njima nalazimo blagotvorno eterično ulje kojem nana duguje svoj prijatan miris. Od listića pravimo čajeve, ali i domaći sok od nane, divnog ukusa. List treba lagano zakidati i brati sa vrha, kao i celu biljku kada je u cvatu. Na taj način se nana neće stalno podmlađivati niti previše rascvetati. Berite je isključivo po toplom vremenu, tokom suvih dana, pri temperaturi do 25°C. Ubrani delovi treba da se isitne i sasuše na prikladnom i dobro provetrenom mestu. Nakon toga, odložite sitno iseckane delove biljke u odgovarajuću posudu sa poklopcem i tako ih čuvajte. Veoma je važno da ambalaža bude hermetički zatvorena, kako bi sprečili propadanje ove smese.

Lekovito dejstvo soka od nane
Sirup od nane, osim što osvežava i gasi žeđ, ima višestruke koristi po zdravlje. Čuva imunitet i deluje preventivno na bakterije i viruse. Dobar je antiseptik, umirujuće deluje na nerve, a pomoći će u opuštanju i relaksaciji čitavog organizma.
Samo jedna čaša pred odlazak u krevet i spavaćete mirno celu noć. Ako ste nemirni u snu, znojite se noću i često se budite mokri, eto rešenja za vas.

 Ublažava želudačne tegobe
Sok od nane koristi se kod gastritičnih smetnji jer umiruje nadraženu sluzokožu želuca. Smanjuje bolove i probadanja u stomaku i ne dozvoljava da kiselina prevlada. Za ovu namenu višestruko je koristan i blag čaj od mente, koji je opšteprihvaćen u tradicionalnoj medicini naroda na Balkanu. Isto tako, koristi se i kod obolele žuči.

 Smiruje prehladu i viroze
Čajevi i sokovi sa mentom daju se i kod problema sa disajnim organima. Uz to, delotvorni su za različite respiratorne infekcije poput viroza, gripa, prehlada koje prati groznica. Pijte ga redovno, jer ćete ubrzati proces oporavka. Sirup od nane idealan je za rekonvalescente, a pomaže i kod sezonskih alergija.

Eliminiše neprijatne mirise iz usne duplje
Muči vas parodontoza, neprijatan zadah iz usta, stvara vam se karijes i kvare vam se zubi? Šta čekate, uvrstite sok od nane i limuna kao obavezan deo terapije. Mućkajte ga u ustima barem tri puta dnevno nakon jela, perite zube redovno i održavajte dobru oralnu higijenu.
Neprijatan miris iz usta iščezava zahvaljujući moćnom pepermintu u vrlo kratkom roku. Za ostale tegobe obavezno posetite stomatologa.

Pospešuje bolju cirkulaciju u nogama
Koristite mentu kad god ste u prilici, pogotovo ako vam problem stvara loša cirkulacija. Delotvorni čajni napici, kao i sirup od nane, umnogome olakšavaju pomenute neprijatnosti. Preporučuju se i ženama tokom menopauze jer ublažavaju glavobolje. Ovi napici su dobri i za mlade žene koje teško podnose menstrualne tegobe.