RUSKI RECEPTI ZA VENE (2 DEO): BAGREM

by | 18.07.2021

 Ako do sada niste uspeli da se rešite proširenih vena ili su vam se one tek pojavile, probajte ove recepte koji dolaze direktno iz Rusije i namenjeni su za rešavanje problema koji nije nimalo jednostavan

Proširene vene nisu nimalo naivne kao što vam deluju i nisu samo estetski problem. 

Prenosimo još dva ruska recepta za proširene vene 

 

Ruski čaj za vene

Cvet bagrema sadrži mnogo lekovitih tvari, a najviše se koristi kao čaj koji sprečava prehladu i grip, za snižavanje holesterola, kod glavobolje, za grčeve i bol u želucu, kod česte dijareje.

Bagrem se bere čim procveta i suši se sa stabljikom na toplom mestu, a možete ga sušiti i u rerni na 40°C. Kada se potpuno osuše, cvetovi se čuvaju na tamnom i suvom mestu, u kutiji sa poklopcem ili u papirnoj, zatvorenoj kesi.

Jednu kašiku suvih i usitnjenih cvetova treba preliti sa dva decilitra kipuće vode. Ostavite čaj petnaest minuta, a zatim procedite i popijte.

Ovaj čaj bi trebalo da pijete svakoga dana, bar po jednu šolju. Možete dodati malo limuna i meda, zbog boljeg ukusa.

 

Obloga za vene

Ruska obloga za vene od bagremovog cveta pravi se lako i nanosi se direktno na kožu. U jednu teglu treba da stavite pedeset grama bagremovog cveta i prelijete ga sa pola litra rakije, najbolje da to bude komovica.

Ako imate votku, možete i nju iskoristiti. Votka ide po originalnom ruskom receptu, jer je u Rusiji koriste mnogo više.

Zatvorite teglu i ostavite je da odstoji na tamnom mestu dvadeset i jedan dan. Svakoga dana treba da promućkate teglu. Kada prođu tri nedelje, procedite tečnost. Možete je koristiti za mazanje proširenih vena.

Obloge možete nanositi pred spavanje – stavite peškir ili pamučnu krpu natopljenu rakijom i bagremovim cvetom i ostavite da upije. Već ujutru osetićete olakšanje i biće vam lakše da pregurate dan, a znate koliko je teško kada su vene proširene a vi treba da stojite ili sedite na poslu osam sati.

Obloge za vene su vrlo delotvorne za prvu pomoć, a ako ih redovno upotrebljavate one mogu da smanje proširene vene. Ako na nogama već imate otvorene rane, nije preporučljivo da stavljate obloge. U tom slučaju treba da posetite svog doktora, kako biste dobili propisanu terapiju ili koristite prirodne kreme za proširene vene.