ZAŠTO JE DOBRO DA UZ PASULJ JEDETE PARADAJZ

by | 21.08.2021

Idealne kombinacije hrane (drugi deo)

 

 Nekada i najbolje namirnice ne vrede same po sebi, jer bez odgovarajuće kombinacije nisu u stanju telu da ponude dovoljne količine vitamina i minerala. Kombinacija je mnogo, samo ih je potrebno upoznati.

 

Vitamin C i gvožđe iz biljaka

Vitamin C pojačava apsorpciju ne-hem gvožđa, onog koji se nalazi u biljnoj hrani kao što su pasulj, sočivo, orasi, spanać. Gvožđe je potrebno za prenos kiseonika u krv. Zbog hemijske strukture, ne-hem gvožđe ima malu bioraspoloživost, što znači da ga ljudska creva ne apsorbuju lako. Hem gvožđe, koje se nalazi u životinjskom mesu, jajima, ljudski organizam može bolje da iskoristi zbog lake apsorbcije.

Kombinacija ne-hem gvožđa sa vitaminom C može pojačati njegovu apsorpciju, jer vitamin C utiče na hemijsku strukturu ne-hem gvožđa, koje potom dobija oblik u kojem ga naše telo lakše upija. Stoga, slobodno iscedite sok od limuna u čorbu od sočiva, dodajte humusu štapiće paprike, papriku i paradajz pomešajte sa crnim pasuljem.

 Cink i proteini

Iako su telu potrebne vrlo male količine cinka, ovaj mineral podržava mnoge fiziološke procese, posebno kada je u pitanju naš imuni sistem. Najbolji izvori cinka su životinjski proizvodi, kao, na primer, piletina i riba, koje naše telo lako apsorbuje. Biljna hrana, poput integralnih žitarica, mahunarki i semena takođe sadrži dovoljne količine cinka, ali ova hrana sadrži i fitate, fitinsku kiselinu, koja smanjuje apsorpciju cinka.

Cink iz celih zrna mahunarki dobar je u kombinaciji sa životinjskim proteinima, koji se vezuju za fitat. Potapanje integralnih žitarica i mahunarki u vodi osam do dvanaest sati pre kuvanja pomaže u smanjenju fitata. Cink iz drugih biljnih izvora, kao što su pečurke ili kelj, najbolje se kombinuje sa izvorom životinjskih proteina i na taj način povećava apsorpciju cinka. Odličan spoj su pečurke sa piletinom. Savetuje se kombinacija biljne hrane bogate cinkom, kao što cela zrna, mahunarke i životinjski proteini. Izvore cinka iz crvenog mesa i piletine možete jesti i samostalno jer sadrže veći izvor proteina.

 Vitamin D i magnezijum

Vitamin D povećava apsorpciju magnezijuma, minerala neophodnog za dobro funkcionisanje ćelija i srca. Naše telo mora da sadrži magnezijum, kako bi preko kože, kada je toplo vreme, dobijali vitamin D. Kada je hrana u pitanju, odličan spoj su losos ili pastrmka pune vitamina D, uz dodatak badema ili semenki bundeve, i pečurke sa bademom i golicom.

 Kurkumin i piperin

Glavno jedinjenje kurkume, kurkumin, ima antioksidantna i antiinflamatorna svojstva. Ali, kao i katehini u čaju, kurkumin se slabo sam apsorbuje. Veoma se brzo metaboliše pa može samo proleteti kroz organizam. Rešenje jeste da dodate crni biber u kurkumu. Glavno jedinjenje crnog bibera, piperin, može povećati bioraspoloživost kurkumina za oko dve hiljade procenata, tvrde američki stručnjaci. Piperin iz bibera pomaže kurkuminu da prodre iz creva u krvotok, poboljšavajući tako apsorpciju. Savršen spoj su pečeno povrće sa maslinovim uljem, posuto sa malo kurkume i bibera. Ovaj začin je dobar dodatak i kajgani, supi ili pirinču.