ZAČINITE PAMĆENJE

by | 04.08.2021

Cimet povećava dotok kiseonika u mozak, origano sadrži više antioksidanasa nego borovnice, žalfija jača koncentraciju

Cimet povećava dotok kiseonika u mozak, origano sadrži više antioksidanasa nego borovnice, žalfija jača koncentraciju.

Origano
Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidanasa nego šoljica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visok pritisak i daje telu više energije.

Kurkuma
Ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone i imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.
Sprečava nakupljanje plaka u krvnim sudovima i omogućuje bolji protok kiseonika u mozgu.

Cimet
Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj začin bogat je vitaminom B koji poboljšava rad mozga. Studije su pokazale da ljudi su koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Bosiljak
Otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje i briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta, a samim tim i od kognitivnih problema, piše Ol voman stalk.

Žalfija
Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se povezuju pamćenjem i pažnjom.

Đumbir
Drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti i sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje.