VODOM OD ĐUMBIRA UBLAŽITE MIGRENU, OJAČAJTE IMUNITET I SPREČITE RAK

by | 11.03.2022

 Brojne studije su potvrdile  čudesna svojstva đumbira, korena koji se u Kini i Indiji već hiljadu godina koristi u medicinske svrhe

Danas se od ovog najlekovitijeg začina na svetu najčešće priprema čaj, koji je posebno koristan zimi, tokom sezone prehlade i gripa.

Brojne zdravstvene blagodeti ima i đumbirova voda.

Ako se odlučite da već danas počnete da konzumirate vodu sa dodatkom fantastičnog trija: đumbira, limuna i meda – smanjićete rizik od raka, dijabetesa i srčanih oboljenja, ublažiti glavobolje i ojačati imunitet.

 Recept za đumbirovu vodu 

Sastojci: Četiri kašike đumbira u prahu, tri šoljice mlake vode, limun i tri kašičice meda.

Priprema: U vodu iscedite limun i dodajte đumbir u prahu. Zatim dodajte med i dobro izmešajte. Ostavite da malo odstoji. Ovim napitkom možete započeti dan i konzumirati ga po želji.

Đumbir ima snažno antioksidantno delovanje, što znači da je efikasan u borbi protiv slobodnih radikala. Redovnom konzumacijom đumbirove vode usporićete starenje i sprečiti nastanak raka.

Snažni saveznici u borbi protiv slobodnih radikala su i limun i med, koji takođe sadrže antioksidanse.

Osim što sprečava rak, đumbir zaustavlja rast i razvoj postojećih kancerogenih ćelija u organizmu. Zato, ako je vama ili nekoj osobi koju poznajete dijagnostikovan rak, svakodnevno konzumirajte čaj od đumbira ili đumbirovu vodu.

Čak i ako ste već na terapiji lečenja raka, uzimajte đumbir jer on poništava toksične efekte lekova.

Đumbir je toliko snažan da može da uništi ćelije raka prostate tako što inhibira delovanje enzima koji je njihova jedina hrana. Istraživanja su pokazala i da može smanjiti rast ćelija leukemije, raka dojke i jajnika, raka debelog creva, raka pankreasa i raka kože.

Za to je uveliko zaslužan gingerol, aktivna materija prepoznatljivog ljutkastog i reskog ukusa, koja deluje protiv upala, bakterija i tumora.

Đumbir je poznat kao dobar analgetik – ublažava bolove.

Nova istraživanja pokazala su da je delotvoran kao ibuprofen, i to bez štetnih efekata i nuspojava koje komercijalni lekovi imaju.

Blokira delovanje prostaglandina, koji je zaslužan za kontrakcije mišića, što znači da đumbirova voda može da ublaži, pa čak i spreči napade migrene.

Slično kao i kapsaicin, gingerol deluje na receptore bola na završecima nerava.

Kada konzumirate đumbir, imate snažan osećaj žarenja i pečenja, koji brzo nestaje i zamenjuje ga osećaj olakšanja od bolova u celom telu.

Đumbir takođe ublažava povraćanje i osećaj mučnine, koji prate migrenu.

Voda od đumbira pomoći će vam i kod osteoartritisa i reume tako što će smanjiti upalne procese u organizmu.